Groene fondsen willen verruiming

ROTTERDAM, 23 NOV. De groene beleggingsfondsen, waarop particuliere beleggers rente en dividend onbelast ontvangen, willen dat de overheid de criteria voor milieuvriendelijke projecten verruimt en ook buitenlandse investeringen onder de regeling brengt.

De fondsen hebben moeite om snel de vereiste vergunningen te krijgen voor groene projecten waarin beleggers kunnen investeren. De animo onder het publiek is zo groot dat sommige fondsen de inleg van nieuw geld door het publiek tijdelijk moeten staken.

“Ik denk dat wij nog wel anderhalf á twee miljard gulden spaargeld kunnen aantrekken voor onze Groen Certificaten”, zegt B. J. Krouwel, directeur innovatie- en groenfondsen bij de Rabobank.

Een groen fonds moet 70 procent van het ontvangen geld binnen twee jaar investeren in door de overheid erkende groene projecten, anders verliest het fonds het fiscale voordeel voor de spaarders en beleggers. De fondsen willen een verruiming van het scala groene projecten (zoals energie-opwekking uit water) en ze willen ook in het buitenland actief worden. Zij hebben al overleg gevoerd met minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking), die de fiscale voordelen voor groene projecten wil uitbreiden tot de drie ontwikkelingslanden waarmee Nederland een 'duurzaamheidsverdrag' heeft.