Felle betogingen in Belgrado tegen bewind Milosevic

BELGRADO, 23 NOV. De Servische oppositie heeft gisteren voor de vijfde achtereenvolgende dag betogingen gehouden in Belgrado tegen de Servische president Milosevic. Naar het kantoor van zijn partij werd gisteren een Molotov-cocktail gegooid. De vrouw van de Servische oppositieleider Vuk Draskovic zegt een etmaal lang te zijn vastgehouden en bedreigd door de Joegoslavische staatsveiligheidsdienst. Dat verklaarde ze gisteren toen ze onverwacht weer in Belgrado verscheen.

Danica Draskovic zegt dat zij door twee mannen donderdag in een auto werd gesleurd. Zij zou zijn bedwelmd met chloroform. In de kelder waar ze bijkwam zou ze de hele nacht zijn “ondervraagd en mishandeld” door mannen die zeiden van de staatsveiligheidsdienst te zijn.

De ondervragers verweten Danica Draskovic dat ze de afgelopen dagen tot geweld had aangezet tijdens betogingen tegen president Milosevic. “Ze hebben me geld en nog meer zaken beloofd als ik ervoor zou zorgen dat Vuk zich terugtrekt en de betogingen ophouden”, zei ze. “Pas toen ik vrijdag kon weggaan, zag ik dat ik was vastgehouden in het gebouw van de staatsveiligheidsdienst.”

De oppositie voert al dagen actie om te eisen dat de Socialistische Partij van Milosevic haar nederlaag in de lokale verkiezingen erkent.

De oppositionele coalitie Zajedno (Samen) zegt dat ze in vijftien van de achttien grote steden heeft gewonnen, maar de socialisten hebben alleen toegegeven dat ze in Belgrado, Nis en Novi Sad hebben verloren.

De Servische oppositieleiders hebben gisteren gezegd de druk op president Milosevic hoog te zullen houden tot komende zondag rechtbanken een uitspraak zullen doen over de rechtsgeldigheid van de verkiezingsuitslagen. Als de rechtbanken de oppositiepartijen niet in het gelijk stellen, zullen de protesten worden opgevoerd. “Wij hopen dat de rechters zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid”, aldus Zoran Djindjic, een van de leiders van de oppositiecoalitie Zajedno.

Studentenorganisaties kondigden aan acties te zullen organisaren op universiteiten, terwijl vakbonden stakingen overwegen. Frankrijk heeft gisteren de partijen opgeroepen een “democratische oplossing” voor het conflict te bedenken. (AP, Reuter)