Europese ministers oneens over vissterfte

BRUSSEL, 23 NOV. De Europese visserijministers hebben ook gisteren geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuw meerjarenprogramma om de visstand in de toekomst te handhaven. Zij hebben hoge ambtenaren opdracht gegeven om het in drie weken tijd eens te worden over een Iers compromis.

Als vervolgens tijdens een nieuwe vergadering in december geen akkoord tot stand komt, zal Nederland als voorzitter van de Europese Unie een uitweg moeten vinden uit het slepende conflict. De Nederlandse bewindsman Van Aartsen sluit een compromis eind dit jaar niet uit.

Van Aartsen toont zich echter voorstander van een verlenging van het bestaande programma met een jaar. “Dan kunnen we in de tussentijd rustig kijken naar een goede, voor iedereen acceptabele oplossing.” Alleen Frankrijk, Groot-Brittannië en België steunden hem hier in. (ANP)