Erasmus voor even van zijn sokkel verbannen

ROTTERDAM, 23 NOV. Erasmus verhuist voorlopig naar Amsterdam. De Rotterdamse dienst Gemeentewerken heeft het uit 1622 stammende beeld ondergebracht bij de firma Gerlach, dat in tegenstelling tot het eigen depot 24-uurs bewaking heeft.

De Rotterdamse politie staat nog voor een raadsel hoe Erasmus ten val is gekomen. Het groen-bronzen beeld van Hendrick de Keyser, een Rijksmonument, blijkt bij eerste inspectie slechts lichte beschadigingen te hebben opgelopen aan hand, boek, hoed en mantel. Maandag maakt een bronsgieter definitief de schade op. Het Grote Kerkplein, waar het beeld sinds 1964 staat, wordt in januari gereconstrueerd. Volgens een woordvoerder van Gemeentewerken zal men Erasmus echter zo snel mogelijk op zijn sokkel terugzetten. “Dan maar met een deukie in zijn pet en een schilfertje uit zijn boek.”

Gistermorgen rond acht uur werd de politie door voorbijgangers gealarmeerd dat Erasmus met zijn hoofd tussen de klinkers lag. De politie is vrijwel zeker dat het vandalisme betreft, maar heeft nog geen getuigen. Erasmus was met bout en moer aan zijn sokkel bevestigd. De moer is verdwenen. “Men kan hem losgewrikt hebben met koevoet. Als je zijn zwaartepunt heb verplaatst, is het niet moeilijk meer hem om te kieperen”, aldus een woordvoerder. Volgens een woordvoerder van Gemeentewerken was de moer bij de laatste inspectie nog aanwezig.

Sinds 1566 heeft Rotterdam al een beeld van blauw arduinsteen van de in Rotterdam geboren humanist Desiderius Erasmus (1469-1536). Dat werd in 1622 vervangen door een bronzen beeld van de architect en beeldhouwer Hendrick de Keyzer, die in Amsterdam ondermeer verantwoordelijk was voor de Westerkerk. Het beeld maakte deze eeuw enige omzwervingen door de stad, om in 1964 zijn plaats te vinden op het Grote Kerkplein.

In de afgelopen jaren had Rotterdam eerder te kampen met diefstal van beelden. Zo is ondermeer het hondje 'Fikkie' tijdelijk ontvreemd van het Binnenwegplein en 'Monsieur Jacques', van de Coolsingel.