Coffeeshops gaan dicht bij overlast

DEN HAAG, 23 NOV. Gemeenten krijgen ruimere mogelijkheden om coffeeshops en andere gelegenheden waar drugs worden verkocht te sluiten. De Opiumwet zal daartoe worden gewijzigd. Dit heeft premier Kok gisteren bekend gemaakt na afloop van de ministerraad.

Het kabinet wil dat de overlast van coffeeshops doeltreffender kan worden aangepakt. Gemeenten krijgen nu de rechtstreekse mogelijkheid om coffeeshops, cafés en andere openbare gelegenheden te sluiten wanneer er sprake is van de verkoop van harddrugs of drugsverkoop aan jongeren. Volgens Kok heeft het voorstel niets te maken met druk van het buitenland op het Nederlandse drugsbeleid. Het terugdringen van het aantal coffeeshops is volgens Kok staand kabinetsbeleid omdat veel mensen de drugsoverlast beu zijn.

Volgende week bespreken de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel een gemeenschappelijk actieplan ter harmonisatie van de bestrijding van drugsverslaving en drugshandel. De Tweede Kamer vreest dat Nederland gedwongen wordt zijn liberale drugsbeleid aan te scherpen.

Kok vindt een Europees actieprogramma tegen illegale drugshandel bijzonder belangrijk. Maar dat mag volgens hem nooit inbreuk maken op ons nationale drugsbeleid. “Wij hoeven ons niet te schamen, ons beleid is beter dan in sommige andere landen”, aldus Kok. De premier vindt dat Nederland zich niet door angst voor het komende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie moet laten leiden in de discussie over drugsbeleid. “Dat dwingt weinig respect af. Dan ben je geen knip voor de neus waard”, aldus Kok.