Blokkades van Franse wegen door truckers duren voort

PARIJS, 23 NOV. De hernieuwde onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers in het Franse wegtransport zijn vanmorgen vroeg afgebroken zonder dat een akkoord en daarmee een einde aan de al zes dagen durende blokkades in zicht kwam. De acties concentreren zich vandaag op raffinaderijen, waardoor de brandstofvoorziening nijpend wordt.

De regering-Juppé bemiddelt intussen in het conflict. Een vertegenwoordiger van de overheid leidt de gesprekken in Parijs, die vanmiddag worden voortgezet. Daarbij gaat het nog steeds over uitbetaling van loon voor alle gewerkte uren, zo zeiden vakbondsvertegenwoordigers. De werkgeversorganisaties hadden bij het begin van het overleg zich bereid verklaard om niet alleen de uren achter het stuur uit te betalen. Ook vonden zij de eis van de truckers voor een pensioenleeftijd van 55 in plaats van zestig jaar “gegrond”.

De truckers hebben nog meer ijzers in het vuur. De arbeidsomstandigheden, onder druk van de internationale concurrentie sterk verslechterd, moeten verbeterd worden, de werktijden moeten terug en de beloning dient te worden opgetrokken.

De actievoerders zijn gisteren ertoe overgegaan de blokkades te concentreren rond grote olieraffinaderijen zoals bij St. Nazaire, waardoor de leverantie aan benzinestations stokte. Bij diverse pompstations hingen bordjes “geen benzine”. Bij stations die nog voorraad hadden, stonden rijen auto's.

Op de grote doorgaande wegen in het noorden, zoals de snelweg Lille-Parijs, het zuidoosten en het midden van het land veroorzaakten de blokkades grote hinder. In Straatsburg hebben truckers de brug naar Duitsland bezet.

Bij Bordeaux worden buitenlandse chauffeurs tijdelijk doorgelaten, aldus een speciaal daarheen gestuurde diplomaat van de Nederlandse ambassade in Parijs. Hij sprak ven een eerste stap. Onzeker is of de truckers verderop weer vast komen te zitten. Er zijn spanningen tussen vakbondsafgevaardigden die de niet-Franse truckers willen doorlaten, en actievoerders die daartegen zijn.

De problemen voor de vrachtwagenchauffeurs aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland zijn grotendeels achter de rug. Vanaf het begin van deze week stonden kilometerslange rijen vrachtwagens in Polen te wachten om Wit-Rusland binnen te komen. De autoriteiten hadden onverwacht besloten alleen in het Russisch gestelde vrachtdocumenten te accepteren.

Volgens de tranportorganisatie EVO zijn in allerijl vertaalbureaus ingeschakeld om de documenten in het Russisch te vertalen. De belangenorganisaties EVO, Transport en Logistiek Nederland en de FENEX vroegen het kabinet duidelijke protesten in de hoofdstad Minsk te laten horen. Dat deden zij mede omdat aan de grens veel vrachtwagens stonden met bederfelijke lading als groenten en fruit. Nederlandse vrachtwagens maken jaarlijks 13.000 ritten naar Wit-Rusland. (ANP, Reuter)