Amerika bereidt toetreding China tot de WTO voor

MANILA, 23 NOV. De Verenigde Staten zijn bezig een overeenkomst op te stellen die China's toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) mogelijk maakt.

Dat heeft de Amerikaanse minister van handel, Mickey Kantor, vanmorgen gezegd in de Filippijnse hoofdstad Manila, waar hij deelneemt aan de ministeriële conferentie van de APEC, de organisatie voor economische samenwerking van landen in het gebied rond de Stille Oceaan. Een succesvol Amerikaans initiatief om China alsnog toe te laten treden tot de WTO zou de onderlinge betrekkingen flink kunnen verbeteren.

De leden van de WTO komen over twee weken voor het eerst bijeen in Singapore. China voldoet vooralsnog niet aan de eisen die aan het WTO-lidmaatschap worden gesteld. De Chinezen, die weigeren hun importtarieven te verlagen, hebben tot nu toe de Amerikanen er van beschuldigd het lidmaatschap met opzet te blokkeren.

De Amerikanen hopen de overeenkomst morgen klaar te hebben als de Amerikaanse president Bill Clinton zijn ambtsgenoot Jang Zemin van China ontmoet in de Filippijnse hoofdstad. “Ik hoop dat we vandaag verdere vooruitgang boeken”, zei Kantor vanmorgen. “Onze banden met China zijn een stuk beter dan ze de afgelopen tijd zijn geweest.”

Clinton en Jiang arriveren beiden vandaag in Manila waar zij morgen en maandag zullen deelnemen aan de vierde APEC-top. De ontmoeting tussen de twee presidenten morgen is de eerste sinds veertien maanden en wordt gezien als de belangrijkste bilaterale ontmoeting die tijdens de APEC-top plaats heeft.

Kantor zei vanmorgen dat hij in de loop van vandaag overleg zou voeren met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, en de Amerikaanse handelsvertegenwoordigster, Charlene Barshefsky, die eveneens beiden in Manila zijn. Kantor onderstreepte dat de voorwaarden waarop de VS het WTO-lidmaatschap van China toestaan niet zijn veranderd. De VS willen dat China op zakelijk aanvaardbare voorwaarden toetreedt tot de WTO, zonder dat daarbij politieke overwegingen een rol spelen.

De uitlatingen van Kantor zijn de laatste in een serie positieve signalen van de Amerikanen over hun relatie met China. Eerder deze week sprak president Clinton tijdens een bezoek aan Australië over het aantrekken van de banden met China. Christopher, die deze week een bezoek bracht aan China, zei na een ontmoeting afgelopen woensdag met de Chinese president Jiang, premier Li Peng en minister van buitenlandse zaken Qian Qichen, dat hij tevreden was over de ontwikkeling van de onderlinge banden. Om de betrekkingen aan te halen, zullen Clinton en Jiang, zo wordt verwacht, na hun ontmoeting in Manila een nieuwe datum voor een ontmoeting bekendmaken.

De VS hebben China het afgelopen jaar herhaalde malen trachten te overtuigen van het verlagen van importtarieven. Amerikaanse onderhandelaars in Manila lieten gisteren doorschemeren dat de onderhandelingen met de Chinese afgevaardigden nu positief verlopen en dat de onderlinge samenwerking goed was. Deze geluiden wijken duidelijk af van wat twee maanden geleden nog te horen was. Toen beklaagde Charlene Barshefsky zich over het feit dat China niets deed om zijn toetreding tot de WTO te vergemakkelijken.

    • Max Christern