Adelmund meldt zich aan als voorzitter van de PvdA

DEN HAAG, 23 NOV. K. Adelmund zal zich vandaag tijdens een partijbijeenkomst voor PvdA-vrouwen in Amsterdam formeel kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid. Daarnaast zal zij lid blijven van de Tweede-Kamerfractie. Wel zal ze het vice-voorzitterschap van de fractie opgeven.

Dit heeft Adelmund gisteravond desgevraagd bevestigd. Waarnemend partijvoorzitter R. Vreeman heeft het dagelijks bestuur van de PvdA in een brief op de hoogte gesteld van Adelmunds kandidatuur. Vreeman zal zich kandidaat stellen voor het vice-voorzitterschap en tevens deel uit blijven maken van de fractie. Tot nog toe heeft niemand anders zich kandidaat gesteld. Het PvdA-congres kiest in februari een nieuwe voorzitter en vice-voorzitter.

De afgelopen week was in de Tweede-Kamerfractie van de PvdA oppositie ontstaan tegen het plan van Adelmund om partijvoorzitterschap en Kamerlidmaatschap te combineren. Overleg met de critici heeft Adelmund ervan overtuigd dat de Kamerleden hun oppositie zullen staken. Vreeman zegt over de kritiek in de fractie: “Congressen kopen geen vliegtuigen en fracties kiezen geen partijvoorzitter. Het is niet aan de fractie om een partijvoorzitter te kiezen, dat is aan het partijbestuur en uiteindelijk aan het congres.”