ABN Amro doet bod van 3,3 mld op spaarbank in VS

AMSTERDAM, 23 NOV. ABN Amro heeft met het bestuur van de Amerikaanse Standard Federal Bancorporation overeenstemming bereikt over een bod van 1,9 miljard dollar (3,3 miljard gulden) op de aandelen van die bank.

Dit heeft ABN Amro gisteren bekendgemaakt. Met deze stap wil de ABN Amro zijn positie in het Amerikaanse midden-westen verder versterken. De overname wordt de grootste die ABN Amro ooit heeft gedaan. FSB is gevestigd bij Detroit in de Amerikaanse staat Michigan, heeft 4000 medewerkers en een balanstotaal van 15,5 miljard dollar (26,3 miljard gulden).

De overname, waarvan bestuursvoorzitter J. Kalff verwacht dat die in de loop van volgend jaar afgesloten kan worden, geeft de bank een tweede 'thuisstaat' in de Verenigde Staten. In het belendende Illinois, met als hoofdstad Chicago, heeft ABN Amro al een leidende positie. De bank kocht daar in 1979 LaSalle National Corp, en bouwde die met andere regionale overnames uit tot de grootste van de staat. In de staat New York heeft ABN Amro de European American Bank, met 1750 medewerkers. Verder heeft de bank onder meer nog kantoren in tien grote Amerikaanse steden. ABN Amro was al de grootste buitenlandse bank in de VS, met een balanstotaal van 68 miljard dollar en 11.000 medewerkers. Daar komt FSB nog bij.

Het slagen van ABN Amro's overnamebod hangt af van de reactie van de aandeelhouders van FSB, en goedkeuring door de Amerikaanse autoriteiten. ABN Amro betaalt 59 dollar per aandeel. De koers van aandelen FSB is sinds begin september, toen de onderhandelingen met FSB werden gestart, vanaf 40 dollar al in de richting van dat bod opgelopen.

ABN Amro financiert de overname met 1,2 miljard dollar uit eigen middelen, en 750 miljoen dollar uit de uitgifte van preferente aandelen in de Verenigde Staten. Doordat het verwachte rendement op de investering van 1,95 miljard dollar met 9 procent veel hoger is dan de kosten van de financiering, draagt FSB volgens Kalff “met enkele dubbeltjes” meteen vanaf halverwege volgend jaar bij aan de winst. Op basis van de door ABN Amro vertrekte prognose kan die winstbijdrage worden becijferd op tegen de 80 miljoen dollar (135 miljoen gulden) per jaar, zo'n vier procent van de nettowinst van ABN Amro. Aandelen ABN Amro sloten gisteren 4,40 gulden (4 procent) hoger op de recordkoers van 109,70 gulden.

Kalff wilde niet exact aangeven hoeveel de winstgevendheid van FSB verbetert door synergie-effecten met de LaSalle-groep en door kostenbesparingen. Uit de rendementsberekening voor de overname valt af te leiden dat FSB in het jaar gerekend vanaf de overname een nettowinst moet maken van ruim 175 miljoen dollar. Voor dit jaar geeft de bank een winstcijfer van FSB op van 140 miljoen dollar.