Zand

Om te begrijpen waarom Rudie van Meurs een complot vermoedt achter de evacuatie van de Betuwe (boekenbijlage 15/11, Rudie van Meurs 'Hoog water') moet je iets van de achtergrond weten.

Rudie woont in Herwijnen, aan de Waal. Zo'n tien jaar geleden bracht het polderdistrict plannen voor dijkverzwaring in Herwijnen in procedure, waarbij uit een aantal alternatieven kon worden gekozen. Er was inspraak mogelijk voor de burger/ingeland. Tot ieders verrassing verschenen in die periode plotseling vrachtwagens met zand op de dijk, die hun lading losten op de plaats van precies een van die alternatieven. Na een paar weken lag er een dijk van meer dan acht meter hoog en zo'n anderhalve kilometer lang. De gemeente, door verontruste bewoners in stelling gebracht, ging bij Rijkswaterstaat na wat er aan de hand was. Dat bleek niet zo moeilijk te achterhalen.

Rijkswaterstaat had een mazzeltje gehad in de zandhandel en kon dat zand goedkoop op de kop tikken. Dat moest ze toch even kwijt en ja, waar laat je dat dan? Toevallig, daar waar Rijkswaterstaat de nieuwe dijk in de uiterwaarden wilde hebben, was nog wat plaats over. Vandaar. En ik denk dat daarom Rudie het polderdistrict, Rijkswaterstaat en de burgemeesters niet meer vertrouwt.

Gek hè.

    • S.J. de Waard