WK hockey dient stad, sport en sponsors

UTRECHT, 22 NOV. Welgeteld 538 dagen voor aanvang van de wereldkampioenschappen in Utrecht trad het organisatie-comité van de Nederlandse hockeybond (KNHB) gisteren naar buiten over de invulling van het toernooi. Het WK'98 betreft dan ook “de meest spectaculaire sportgebeurtenis tot het einde van deze eeuw in Nederland”, zoals een van de leden van de toernooicommissie zich liet ontvallen.

Het evenement voor mannen en vrouwen wordt eind mei 1998 georganiseerd en is het eerste gezamenlijke WK in de geschiedenis van de internationale hockeyfederatie (FIH). Volgens voorzitter B. Davidzon streeft zijn commissie naar perfectie. “We leggen de lat lekker hoog”, sprak de oud-scheidsrechter en FIH-bestuurder geestdriftig. “We streven naar één grote promotie voor de sport, de stad en de sponsors.”

De KNHB viert over twee jaar zijn honderdjarige bestaan en hoopt met het WK in eigen land het ledenbestand verder uit te breiden. Drie jaar geleden verzekerde de bond zich van de organisatie van de negende editie van de wereldtitelstrijd. De keuze viel op Utrecht, nadat de gemeente het bondsbestuur een financieel aantrekkelijk aanbod in het vooruitzicht stelde. Bovendien ligt de stad in de geografische nabijheid van Center Parcs in Zeewolde, een van de belangrijkste geldschieters van de bond.

Op het vakantiecomplex in Flevoland worden over twee jaar naar schatting duizend genodigden ondergebracht. Voetbalstadion Nieuw Galgenwaard, uitgekozen als hoofdlocatie voor de wedstrijden, heeft een capaciteit van 14.300 zitplaatsen. De natuurlijke grasmat van de eredivisieclub wordt voor de gelegenheid voorzien van een kunstgrasveld. Aan de achterzijde van het stadion, aan de overzijde van de Kromme Rijn, wordt een tweede kunstmat aangelegd, met tribunes voor 5.000 toeschouwers.

De commissie werkt met een begroting van 7,2 miljoen gulden. Inkomsten vloeien voornamelijk voort uit kaartverkoop (2,9 miljoen), sponsoring (2,8 miljoen) en de verkoop van uitzendrechten aan de NOS (1,5 miljoen). Slechts zestig procent van de maximale recette is in de begroting verdisconteerd. Bijna twee miljoen - bedoeld voor onder meer de aanleg van de tweede accommodatie, beide kunstgrasvelden en een loopbrug - komen voor rekening van de gemeente Utrecht. De KNHB stelt zich garant voor eventuele verliezen.

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wordt gespeeld in twee groepen van zes. Na een halve competitie plaatsen de bovenste twee van iedere poule zich voor de kruisfinales. Bij de mannen zijn olympisch kampioen Nederland, titelverdediger Pakistan, Europees kampioen Duitsland, Australië, Engeland en India al zeker van deelname. Twaalf andere landen spelen aan de vooravond van het WK in Kuala Lumpur een kwalificatietoernooi om de resterende zes plaatsbewijzen.

Bij de vrouwen zijn olympisch kampioen Australië, Europees kampioen Nederland, Argentinië, Duitsland, de Verenigde Staten en Zuid-Korea bij voorbaat geplaatst. Het deelnemersveld wordt gecompleteerd door de bovenste zes van het WK-kwalificatietoernooi in Harare in Zimbabwe.