Voorhoeve naar Aruba voor spoedoverleg

DEN HAAG, 22 NOV. Minister Voorhoeve (Antilliaanse en Arubaanse Zaken) is gisteren voor spoedoverleg vertrokken naar Aruba. Hij gaat proberen de gespannen verhoudingen tussen Nederland en Aruba weg te nemen.

Voorhoeve wil Aruba's premier Eman overhalen volgende week toch naar Nederland te komen voor overleg over verbetering van het opsporingsapparaat.

Voorhoeve stapte gisteren op het vliegtuig naar Aruba na overleg met premier Kok, aldus een woordvoerder van de minister.

De relatie tussen Nederland en Aruba is verslechterd na een rapport van de zogenoemde commissie-De Ruiter, vorige maand. Deze beval aan de top van justitie en politie op het eiland te vervangen. Het beviel Eman niet dat de Nederlandse regering de Arubaanse kandidaat voor deze commissie weigerde. Volgens Eman gebeurde dit op grond van onjuiste gegevens.

De Arubaanse premier is de kritiek uit Nederland beu. Hij vindt dat Nederlandse politici denigrerende uitspraken doen, terwijl zij geen idee hebben waarover ze spreken. Vorige week, tijdens een bezoek van de fractievoorzitters van de vier grote partijen aan Aruba, noemde Eman de kritiek uit Nederland ongegrond en beledigend voor het Arubaanse volk. Hij haalde uit naar VVD-leider Bolkestein, die vreest dat Aruba “een roversnest” aan het worden is. Eman ziet op dit moment niet veel heil in overleg met Nederland. Voorhoeve wil hem nu op andere gedachten brengen.

Overigens wil Voorhoeve nog dit jaar een 'gevolmachtigd minister' aanstellen voor de behartiging van Antilliaanse en Arubaanse zaken. Hij zei dit gisteren in de Tweede Kamer. Voorhoeve vindt dat hij naast zijn Defensie-portefeuille te weinig tijd heeft voor de Antillen en Aruba.

Voorhoeve zei dat het moet gaan om een Nederlandse functionaris met een politiek mandaat. Alleen een ambtenaar als “rechterhand” is niet genoeg, zei hij. Als voorbeeld van een dergelijke functionaris noemde hij voormalig Unilever-topman F. Maljers, die namens het rijk onderhandelt over de toekomst van Fokker.

De aankondiging van de minister kwam als een verrassing. Eerder had Voorhoeve gezegd dat hij de Antilliaanse en Arubaanse zaken vrij gemakkelijk naast zijn andere werkzaamheden kon behartigen. Gisteren zei hij dat door de problemen die zich rond de eilanden opstapelen, dit deel van zijn portefeuille bijna een dagtaak is geworden.