Turkse schrijver wijkt uit naar Zweden

ANKARA, 22 NOV. De internationaal bekende Turkse schrijver Yasar Kemal is voor zes maanden naar Zweden uitgeweken. In verband met zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting en voor de Koerden in Turkije werd aanvankelijk aangenomen dat Kemal in Stockholm politiek asiel had aangevraagd.

Maar vrienden, zijn vrouw en zijn advocaat ontkennen dit. Kemal keert in mei naar Turkije terug, verklaarden zij gisteren. Voor de Turkse televisie liet Kemal enkele weken geleden weten dat hij gezien de voortdurende commotie in Turkije nauwelijks tijd had om te schrijven.

Kemal kreeg internationale bekendheid met zijn boek 'Mehmet, de havik'. In de afgelopen jaren ontpopte hij zich meer en meer tot een voorvechter van democratie in Turkije. Zo zette hij zich in voor de vrijheid van meningsuiting en probeerde hij de publieke opinie te mobiliseren om een einde te maken aan de onderdrukking van de Koerden. Op grond van zijn artikelen, zowel in het Duitse weekblad Der Spiegel als in het boek 'Turkije en de vrijheid van meningsuiting', werd Kemal onlangs door het staatsgerechtshof in Istanbul tot 18 maanden gevangenis veroordeeld. Het vonnis wordt evenwel pas bekrachtigd als hij zich opnieuw schuldig maakt aan het 'aanstichten van haat onder de bevolking'.

Tal van intellectuelen, schrijvers, journalisten en activisten voor de rechten van de mens zitten momenteel in Turkse gevangenissen. Zij worden veelal als terroristen afgeschilderd omdat ze de eenzijdige militaire aanpak met betrekking tot de Koerden ter discussie stellen.