'Tabaksaccijns in drie stappen omhoog'

DEN HAAG, 22 NOV. Minister Zalm en staatssecretaris Vermeend (Financiën) willen de tabaksaccijns in drie stappen van vijftien cent verhogen. Met dit voorstel hopen zij de Tweede Kamer te bewegen akkoord te gaan met de accijnsverhoging op sigaretten en shag.

Het voorstel wordt vandaag in de ministerraad besproken. Wanneer de raad daarmee instemt, lijkt de patstelling over de accijnsverhoging voorbij. De VVD-fractie in Tweede Kamer is tegen de accijnsverhoging, maar financieel woordvoerder Hoogervorst typeerde de suggestie van Financiën vanmorgen als “het redelijke midden tussen de voorstellen”. Ook PvdA en D66 steunen een accijnsverhoging in drie stappen. Het Tweede-Kamerlid Ybema (D66): “Het heeft niet onze voorkeur, maar het tabaksontmoedigingsbeleid blijft gehandhaafd.”

Het kabinet wilde de accijns op sigaretten en shag volgend jaar met twee kwartjes per pakje verhogen om het roken te ontmoedigen. Maar een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een amendement van Hoogervorst om af te zien van die verhoging. Dat bleek gisteravond tijdens het afrondende debat in de Tweede Kamer over het belastingplan voor volgend jaar. Wanneer de Kamer akkoord gaat met een verhoging van de tabaksaccijns met vijftien cent, heeft het kabinet een 'gat' in de begroting van volgend jaar van ongeveer 35 miljoen gulden.

De aanscherping van een aantal fiscale regels levert volgend jaar naar verwachting meer op dan Financiën eerder heeft geraamd. Deze belastingmeevaller zouden Zalm en Vermeend willen gebruiken om het tekort te financieren.

Een accijnsverhoging op sigaretten en shag met twee kwartjes levert volgend jaar 135 miljoen gulden op en een jaar later 200 miljoen gulden. In de Miljoenennota werd nog gerekend met een bedrag van 300 miljoen gulden, maar daarbij is afgezien van gedragseffecten. Het kabinet gaat ervan uit dat hogere accijnzen het roken ontmoedigen.