Spanning in Servië stijgt na betogingen en 'ontvoering' vrouw

BELGRADO, 22 NOV. De politieke spanning in Joegoslavië is gisteren verder opgelopen door massale betogingen in Belgrado en de beschuldiging van een van de leiders van de oppositie dat het bewind van president Slobodan Milosevic zijn vrouw heeft ontvoerd.

Belgrado beleefde gisteren een vierde dag van massale protesten van opposanten van het bewind, die zeggen dat Milosevic' regime de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag vervalst. Leiders van de oppositie zetten hun hongerstaking in het parlement voort. Rond 20.000 betogers trokken door de stad. Zoran Djindjic, een van de leiders van de oppositiecoalitie Zajedno, zei in een toespraak dat de protesten worden voortgezet tot de door de regerende Socialistische Partij van president Milosevic bekendgemaakte verkiezingsuitslagen zijn gecontroleerd. Bij die verkiezingen won de oppositie in de meeste grote steden. Djindjic zei dat de autoriteiten “de wil van het volk” negeren en dat “een nieuw tijdperk van democratie” is aangebroken.

Vuk Draskovic, de leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO - een van de partijen van Zajedno - zei gisteren dat zijn politiek zeer actieve vrouw gisteren door de politie is ontvoerd, kort nadat ze een toespraak had gehouden. Draskovic beschuldigde Milosevic van “politiek en fysiek terrorisme” door enerzijds de verkiezingen te vervalsen en anderzijds “het leger, de politie en paramilitaire eenheden” in te zetten tegen de oppositie. “Vanmiddag hebben Milosevic' criminelen mijn vrouw ontvoerd. Niemand weet waar ze is”, aldus Draskovic.

De Servische politie sprak tegen Danica Draskovic te hebben gearresteerd. Maar volgens de SPO-leider hebben getuigen gezien hoe ze in het centrum van Belgrado door twee mannen werd gedwongen in een auto te stappen. Hij beschuldigde de Servische televisie van het voeren van “een ongelooflijke campagne” tegen zijn vrouw.

De televisie had woensdag uitlatingen van Danica Draskovic uitgezonden waarin ze, gevraagd of er 'terroristische groepen' moeten worden gevormd, had geantwoord: “Ik kan niet wachten tot het zover is.” Het radicalisme van Danica Draskovic heeft in de SPO tot verdeeldheid geleid en een aantal partijleiders ertoe gebracht de partij te verlaten. De Servische televisie heeft haar uitlatingen gebruikt ter onderbouwing van de stelling dat de SPO bereid is geweld te gebruiken om haar doel - de omverwerping van het bewind van Milosevic - te bereiken. (Reuter, AFP)