SBS6 wilde zieke kinderen ontvoeren

ROTTERDAM, 22 NOV. De commerciële omroep SBS6 is van plan geweest om voor het programma 'Hart van Nederland' onder het oog van een verborgen camera zieke kinderen uit verschillende ziekenhuizen te ontvoeren. De inspectie voor de gezondheidszorg van het ministerie van Volksgezondheid heeft geschokt gereageerd op deze werkwijze. “Deze methode is verwerpelijk. Het zou de kinderen in groot gevaar hebben gebracht.”

Op de redactie van Hart van Nederland was een tip van een verontruste ouder binnengekomen. Volgens deze man moest het heel makkelijk zijn om 's avonds en 's nachts - als er minder toezicht is - een kind van de afdeling te ontvoeren. Naar aanleiding van de tip ging een verslaggever van het programma, samen met de tipgever, op onderzoek uit bij een aantal ziekenhuizen in Nederland.

Volgens een woordvoerder van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam werden ouders aan het bed van hun kind benaderd door een man en een vrouw die zich voorstelden als redacteuren van Hart van Nederland.

Een woordvoerder van SBS 6 heeft dit bevestigd. De man en vrouw vroegen de ouders medewerking om hun kinderen te laten ontvoeren voor het oog van een verborgen camera. Uiteindelijk zag de redactie van Hart van Nederland toch van het idee af.

De woordvoerder van het AMC vindt het “schandelijk” dat de redactie het idee zelfs maar heeft overwogen. “Het had tot levensgevaarlijke situaties kunnen leiden.” Volgens de woordvoerder had een ouderpaar zich al bijna bereid getoond om het infuus waaraan hun kind lag los te koppelen.

De hele zaak was voor het AMC reden tot het instellen van extra bewaking en scherpe instructies aan het personeel. Andere ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam en Breda namen soortgelijke maatregelen.