Revolte tegen Major dreigt over de EMU

LONDEN, 22 NOV. De Britse premier John Major riskeert een revolte van zijn eigen parlementaire achterban door een Lagerhuisdebat over de Europese munt te blijven blokkeren. Drie Conservatieve parlementariërs hebben al gedreigd met terugtrekking uit de fractie. Een confrontatie kan in het uiterste geval voeren tot stellen van de vertrouwenskwestie die bij verlies van de regering tot vervroegde verkiezingen leidt.

Major gokt erop dat zijn rebellerende partijgenoten het in de aanloop naar de verkiezingen niet op een botsing willen laten aankomen. Het alternatief schat hij in als nog riskanter. Een Lagerhuisdebat over de Europese munt zou zeker leiden tot hernieuwde verdeeldheid tussen de pro-Europese vleugel en de Eurosceptici binnen de Conservatieven. De Tories hadden vorige maand op hun partijcongres juist de rijen gesloten met het oog op de verkiezingen.

Het conflict ontstond deze week toen een Lagerhuiscommissie drie uur de tijd kreeg om een 300 pagina's dik rapport door te vlooien waarin de regels vermeld staan waaraan landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) moeten voldoen. De meeste commissieleden reageerden furieus en eisten dat het rapport in het Lagerhuis zou worden besproken. Ze verwierpen het regeringsstandpunt dat het om een technische nota ging die alleen maar voor 'gezien' geaccordeerd hoefde te worden. Ze zeiden dat aanvaarding van het rapport grondwettelijke gevolgen had.

Ondanks een waarschuwing woensdag van de onafhankelijke voorzitter van het Lagerhuis, Betty Boothroyd, dat het parlement gemuilkorfd dreigde te worden, volhardt Major in zijn weigering om een parlementair debat over de Europese munt te houden. Die blokkade leidde gisteren in het Lagerhuis tot wilde taferelen.