Reaal en SNS willen onderzoek samengaan

ROTTERDAM, 22 NOV. Twee regionale financiële instellingen, SNS Groep (Den Bosch) en Reaal Groep (Utrecht) willen fuseren. Door de combinatie ontstaat een bank en verzekeraar met 4.400 medewerkers die de nummer zeven op de Nederlandse markt wordt.

De twee bedrijven hebben een onderzoek naar hun fusieplannen gistermiddag bekend gemaakt. “Het is een logische combinatie”, zegt bestuursvoorzitter W. Tuinenburg van Reaal, een financiële groep met ruim 1.600 medewerkers die hoofdzakelijk verzekeraars (Reaal, Hooge Huys, Proteq) bundelt. SNS Groep (bijna 2.800 personeelsleden) is ontstaan uit een serie fusies van spaarbanken uit het zuiden en oosten van het land, bezit sinds 1995 ook de verzekeraar NOG. SNS (27,5 miljard gulden balanstotaal) maakte vorig jaar 113 miljoen gulden netto winst. Reaal (11,8 miljard balanstotaal) maakte in 1995 50 miljoen gulden winst.

De nieuwe combinatie volgt de trend in de financiële dienstverlening om bank- en verzekeringsprodukten langs zo veel mogelijk verschillende afzetkanalen te verkopen. De groep heeft straks bankkantoren (SNS), maar ook “gebonden” tussenpersonen (CVB Bank), directe verkoop aan het publiek (ASN Bank) en verkoop via onafhankelijke verzekeringsintermediairs (NOG en Hooge Huys verzekeringen).

Reaal heeft een vakbondsachtergrond. De FNV heeft 51 procent van de aandelen in handen. SNS is eigendom van twee stichtingen, die worden bestuurd door de directie en de commissarissen. Tuinenburg verwacht door de fusie geen nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid.

Over onderwerpen als plaats van het hoofdkantoor en naamgeving zeggen Tuinenburg en bestuursvoorzitter drs. J. Vugts van SNS nog niets te weten. Het onderzoek naar de fusie, dat in de loop van volgend jaar moet zijn afgerond, moet op die vragen antwoorden geven.