Ontdekte aquarel van Mondriaan wordt geveild

AMSTERDAM, 22 NOV. Een in mei dit jaar ontdekte aquarel van Piet Mondriaan (1871-1944) wordt op 10 december geveild bij Christie's in Amsterdam. Het kunstwerk, getiteld Blauwe Chrysant, moet tussen de 80.000 en 120.000 gulden opbrengen. De verkoop van de aquarel is onderdeel van de december-veiling van moderne en hedendaagse kunst bij Christie's.

De Blauwe Chrysant is eigendom van een inwoonster van Amersfoort die tot de ontdekking in mei niet wist dat zij een werk van de beroemde kunstenaar in huis had. Een deskundige van het Mondriaanhuis concludeerde na onderzoek dat het een echte Mondriaan betrof.

Tijdens de decemberveiling komt ook de collectie van de eerder dit jaar overleden Amsterdamse tandarts Kees Groenendijk onder de hamer. Groenendijk kon kunstenaars als Karel Appel, Ed van der Elsken, Johan van der Keuken, Gerrit Kouwenaar, Lucebert en Eli Content tot zijn patiënten rekenen. Zijn collectie bestaat voor een deel uit werken van deze kunstenaars. (ANP)