Kohl en Juppé sussen onrust na roep om devaluatie van franc

BONN/PARIJS, 22 NOV. De huidige koersverhouding tussen de Duitse mark en de Franse franc is realistisch, zo hebben de Duitse Bondskanselier Kohl en de Franse minister-president Juppé gisteren laten weten in een gezamenlijke mededeling.

Bonn en Parijs reageerden daarmee op uitlatingen van de Franse oud-president Giscard d'Estaing, die woensdag pleitte voor een daling van de koers van de Franse franc tegenover de volgens hem overgewaardeerde Amerikaanse dollar, om zo de economische groei in Frankrijk volgend jaar aan te jagen. Daarvoor zou nodig zijn dat de franc ook ten opzichte van de Duitse mark in waarde daalt.

Op de valutamarkt, waar de onzekerheid over een herschikking binnen het kabinet van Juppé de afgelopen weken is gegroeid, zorgden de uitlatingen van Giscard voor een daling van de koers van de franc tegenover de mark en de gulden.

Het gezamenlijke communiqué van Bonn en Parijs is een weergave van een telefonisch onderhoud dat Kohl en Juppé gisteren hadden. In dat gesprek “bevestigden zij de Franse en Duitse vastberadenheid om de Economische en Monetaire Unie van start te laten gaan volgens het tijdpad en de convergentiecriteria die zijn vastgelegd in het verdrag van Maastricht”. Per 1999 gaat de Economische en Monetaire Unie in de Europese Unie volgens dat verdrag van start. Frankrijk en Duitsland worden gezien als de belangrijkste deelnemers van de muntunie.

De koers van de Franse franc, die al sinds eind september tussen 33,10 gulden per 100 franc en 33,20 gulden schommelt, viel vanmorgen terug naar 33,03 gulden als gevolg van de onzekerheid op de valutamarkt over de politieke eensgezindheid in Frankrijk ten aanzien van het monetaire beleid.

Op de obligatiemarkt daalde de koers van de toonaangevende Franse tienjarige staatsobligatie, waardoor de kapitaalmarktrente opliep van 5,82 procent naar 5,86 procent. Duitse obligaties waren tevens zwakker, maar daalden minder in koers. Daardoor liep het Franse renteverschil met Duitsland op van 0,01 procent in Frans voordeel naar 0,01 procent in Frans nadeel. (AFP, AP, Reuters)