KNVB akkoord met nieuwe aanvangstijd van Feyenoord-Ajax

ROTTERDAM, 22 NOV. De KNVB heeft zich neergelegd bij de vervroegde aanvangstijd van de wedstrijd van aanstaande zondag tussen Feyenoord en Ajax. Wegens veiligheidsmaatregelen had de Rotterdamse burgemeester A. Peper de geplande avondwedstrijd verboden. De voetbalklassieker begint nu om half drie en kan door de concurrentie met andere wedstrijden op dat tijdstip niet rechtstreeks worden uitgezonden door Sport7.

Namens de voetbalbond sprak competitieleider W. van Rhee gisteren zijn bezorgdheid uit over het gebrek aan communicatie tussen Feyenoord, de gemeente Rotterdam en de KNVB. De bond kan zich niet aan de indruk onttrekken dat Feyenoord en de gemeente al veel eerder van bepaalde informatie op de hoogte waren dan de bond. Zo stuurde Feyenoord zijn sponsors een brief met de wijziging van het aanvangstijdstip, op een moment dat in Zeist nog niets bekend was. “We willen tijdig overleg”, aldus Van Rhee. “Opdat we de problemen kunnen tackelen. Zoals het nu is gegaan, is bijzonder triest en onzorgvuldig.”

Van Rhee durfde niet te suggereren dat Feyenoord en de gemeente Rotterdam onder één hoedje hebben gespeeld. De club wilde alleen toestemming geven op een rechtstreekse uitzending van Sport7 als het stadion was uitverkocht. Het verbod van burgemeester Peper om de wedstrijd tegen Ajax 's avonds te laten plaatsvinden, speelde Feyenoord in de kaart. De Rotterdamse club ligt met de KNVB in de clinch over de televisierechten van thuisduels. Van Rhee: “Peper zal zich niet voor zo'n karretje laten spannen.”

Opmerkelijk is dat Peper zijn besluit om de avondwedstrijd te vervroegen, zo laat aankondigde. De burgemeester weet al een half jaar dat de voetbaltopper om zes uur uur zou worden gespeeld. Peper verdedigde zich door te verwijzen naar recente problemen over de kaartverkoop. Het gevaar bestaat dat zondag supporters uit verschillende kampen bij elkaar in de vakken terechtkomen. Amsterdamse fans zouden ongeorganiseerd naar Rotterdam reizen. Door de wedstrijd bij daglicht te laten spelen, kan de politie beter optreden tegen eventueel vandalisme.

Competitieleider Van Rhee vindt het spijtig dat het duel tussen Feyenoord en Ajax niet rechtstreeks wordt uitgezonden. “Het is misschien wel de mooiste wedstrijd van het seizoen. Wij vinden dat zoveel mogelijk mensen die moeten zien, liefst rechtstreeks.” Van Rhee is niet bang dat Sport7 door de financiële strop een claim zal neerleggen bij de KNVB. “Dit is overmacht.”

De clubvoorzitters in het betaald voetbal komen morgen bijeen om te praten over de brief die de KNVB deze week naar alle profverenigingen heeft verstuurd. Het sectiebestuur van de voetbalbond uitte in de brief zijn grote bezorgdheid over de toekomst van het profvoetbal in Nederland. Het bestuur vroeg om meer eenheid tussen de clubs en dreigde met aftreden als de onderlinge verdeeldheid over de televisierechten aanhoudt.