Kamer: desnoods veto voor behoud eigen drugsbeleid

DEN HAAG, 22 NOV. Nederland mag niet toegeven aan de Europese druk om zijn nationale drugsbeleid aan te scherpen volgens Europees model. Die boodschap gaf de Tweede Kamer gistermiddag aan het kabinet mee in de aanloop naar de EU-top die medio december in Dublin wordt gehouden.

Minister Sorgdrager (Justitie) verzekerde de Kamer dat Nederland vasthoudt aan het huidige beleid, waarin de scheiding van de markten voor soft- en harddrugs door middel van coffeeshops een belangrijk element is. Sorgdrager heeft een aantal wijzigingsvoorstellen ingediend voor de tekst van de action commune, een document dat Nederland zou verplichten tot een 'gemeenschappelijk optreden' inzake het drugsbeleid.

De Tweede Kamer gaf Sorgdrager en haar collega Dijkstal (Binnenlandse Zaken) gisteren geen toestemming volgende week in Brussel, waar de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeenkomen, in te stemmen met de huidige tekst. Over de wijzigingsvoorstellen, die voortzetting van het Nederlandse drugsbeleid moeten garanderen, zal tot en met de bijeenkomst in Brussel worden onderhandeld. Dat minister Sorgdrager een eventuele nieuwe tekst in Brussel ondertekent is echter uitgesloten. De Tweede Kamer wil zich daar eerst over kunnen buigen. Dat betekent dat het dossier doorschuift naar het beraad van de regeringsleiders op de EU-top in Dublin. Sorgdrager liet gisteren weten dat haar topambtenaar J. Demmink op 4 november een voorbehoud heeft gemaakt op de Franse tekst die toen voorlag. Dat voorbehoud is echter pas op 19 november schriftelijk geregistreerd. Sorgdrager weet dat aan een “administratieve fout” in Brussel. Ook in een brief die het kabinet vorige week naar de Kamer stuurde, maakte ze geen gewag van het voorbehoud.

De minister hekelde de EU-landen die onder aanvoering van Frankrijk het Nederlandse beleid bekritiseren. Ze noemde de kritiek hypocriet.