Hoogste prijs ooit betaald; Casema koopt kabelnet van Den Haag

DEN HAAG, 22 NOV. De gemeente Den Haag verkoopt voor een bedrag van 311 miljoen gulden haar kabelnet aan Casema. Andere bieders zoals het Amsterdamse A2000 en het Arnhemse energiebedrijf Nuon hebben het moeten afleggen tegen de grootste kabelexploitant van Nederland.

Wethouder L. Engering (Financiën) van Den Haag wilde vanochtend tijdens een persconferentie niet zeggen of Casema ook het hoogste bedrag had geboden: “Het hele pakket van afspraken heeft een rol gespeeld”.

In Nederland is met 1.550 gulden per aansluiting voor een groot net als het Haagse (ruim 200.000 aansluitingen) nog niet eerder zoveel betaald. Casema heeft zich bovendien vastgelegd de komende tien jaar meer dan 260 miljoen gulden te investeren om het kabelnet te moderniseren. Behalve allerlei nieuwe diensten als betaaltelevisie, moet het net geschikt gemaakt worden voor telefonie.

De keuze voor Casema komt niet onverwacht. Het kabelbedrijf doet op dit moment al de exploitatie van het Haagse kabelnet. Een tevreden Casema-directeur H. de Goede zei vanochtend dat Casema wellicht iets meer kon bieden dan de concurrentie omdat de gemeente Den Haag het nog met Casema lopende exploitatiecontract moest afkopen. Dat kost de gemeente 120 miljoen gulden waardoor de netto opbrengst niet hoger ligt dan 190 miljoen gulden. Dat bedrag wordt volgens wethouder Engering overigens onmiddellijk aangewend om oude tekorten van de gemeente te dekken. Den Haag is een zogenaamde artikel 12 gemeente wat wil zeggen dat ze onder financieel toezicht staat van het Rijk: “Als je zo arm bent als Den Haag en je vraagt hulp aan anderen, is het redelijk dat je dat bedrag inzet voor de sanering”, aldus Engering.

Engering zegt niet te zijn beïnvloed door de recente commotie rond Casema. Onder druk van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) brengt KPN haar meerderheidsbelang in Casema terug van 77 procent naar maximaal 20 procent.

Het kabinet wil Casema anders geen vergunningen verlenen voor telefonie op de kabel, omdat er sprake moet zijn van echte concurrentie in de telecommunicatie-sector. “Ik heb mijn eigen plan getrokken”, aldus Engering.

Voor Casema was het verwerven van Den Haag een absolute noodzaak: “Zo niet dan was het hart uit ons netwerk weggerukt”, aldus De Goede die in Nederland in totaal 1,2 miljoen aansluitingen beheert.