Himmelhoch

Vijf keer overtekend ging Deutsche Telekom op maandag naar de beurs. Van een uitgiftekoers van 28,50 mark per aandeel schoot het aandeel na introductie omhoog naar 34,10 gulden, en leverde de investeerders van het eerste uur een papieren koerswinst op van 20 procent.

Niet alleen de vraag van de Duitse particulier speelde een rol bij de koersexplosie. Het was vooral een slimme zet om Telekom meteen voor 4,5 procent mee te laten wegen in de DAX-index van Frankfurt. Indexbeleggers, waaronder veel buitenlandse fondsen, zagen zich zo gedwongen om aandelen bij te kopen. Over de werkelijk waarde van Telekom bestaat intussen grote onduidelijkheid: er hadden zoveel banken belang bij de verkoop van de aandelen dat het onmogelijk was om er op voorhand een brede objectieve beoordeling over te krijgen. De Schützgemeinschaft der Kleinaktionare, de Duitse VEB, vond nog vorige week een koers van 20 mark hoog zat. Deutsche Telekom was vanmorgen terug naar 31,85 mark per aandeel. Beleggers in Deutsche mogen zich enige zorgen maken. British Telecom is sinds zijn beursgang half jaren tachtig 40 procent achtergebleven bij de beursindex in Londen. Het Japanse NTT gaf 60 procent prijs, en KPN loopt sinds de beursgang in 1994 14 procent achter bij de rest van het Damrak.

Dat maakt het onzeker of het bankensyndicaat dat 600 miljoen aandelen Deutsche Telekom naar de beurs bracht gebruik kan maken van de optie om er nog eens 90 miljoen te plaatsen. Koerssteun komt eerder in aanmerking. Al was het maar om Duitse beleggers niet af te schrikken.

    • Maarten Schinkel