Grafiek Nu 7

T/m 5 jan in het Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. Di t/m za 11-17u, zon- en feestdagen 12-17u.

Een rondgang langs de vele honderden etsen, litho's, zeefdrukken, hout- en linosneden en ander ambachtelijk drukwerk in het Singer Museum is als een half uurtje zappen in een televisiewinkel. Alleen in de gang al hangen, op alfabetische volgorde van de maker, ruim vierhonderd prenten van klein formaat (15x15cm) gemaakt door hondervijfendertig kunstenaars, van Maaike Alma tot Wim Zurn. Er hangt zelfs een ets met een tulp van Jan Cremer bij, waarschijnlijk zijn eerste, want hij maakte, wat grafiek betreft, tot nu toe uitsluitend litho's en zeefdrukken.

De beelden voeren je van hot naar her. Eenden in het riet, kamelen in de woestijn, vage vlekken, heldere spetters, zuivere cirkels en ijle berkenstammetjes. Op vierkante centimeters of vierkante meter Japans-, handgeschept of krantenpapier in zwart-wit, mistig grijs, fletse of knallende kleur, het is er allemaal.

Behalve een presentatie van een hoeveelheid grafiek van Pablo Picasso uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is alles te koop. De prijzen ontlopen elkaar niet veel, vanaf gemiddeld van 150 tot 1500 gulden. De reputatie van de maker blijkt nauwelijks invloed te hebben op de prijs. Achthonderd gulden voor een litho van Westerik tot meer dan duizend gulden voor de druk van een academieverlater; het verschil in prijs heeft - zo lijkt het - meer te maken met de verschillende afmetingen. Groot is onevenredig duurder.

Ook bij de winnaars en eervolle vermeldingen van de Nederlandse Grafiekprijs 1996 (Ko Aarts, Jeroen Hermkens, Sven Kettlitz, Hjalmar de Kort, Sandra Kruisbrink en Gijs van Noort) zijn enkele sterke prenten aan te wijzen. Jeroen Hermkes drukte op een ongekend grote lithosteen een paar dankbare onderwerpen af waar weinig fout mee kan gaan. Vakkundig en lekker vooroorlogs ouderwets artistiek met veel bruintinten, brengt hij de Waalbrug bij Nijmegen in beeld, een zicht op Parijse huizen (met het accent op de schoorsteenpijpen) en de meer dan honderd jaar oude Brooklyn Bridge.

    • Mark Peeters