Fabrikant veevoeder in de VS vervolgd

ROTTERDAM, 22 NOV. Het Nederlandse veevoederbedrijf Pricor BV en twee Amerikaanse ondernemingen worden door justitie in de VS vervolgd wegens smokkel van gevaarlijke, ongeregistreerde diergeneesmiddelen. Dat heeft het openbaar ministerie in de Amerikaanse staat Milwaukee gisteren bekendgemaakt.

Het gaat vooral om groeihormonen voor kalveren. Kalfsvlees waarin dit produkt zit kan gevaarlijk zijn bij menselijke consumptie. Het vlees is overal in de Verenigde Staten verkocht. Volgens de openbare aanklager Thomas Schneider hebben de betrokkenen onder andere gehandeld in het groeihormoon Clenbuterol, het verboden antibioticum Avoparcine en het kankerverwekkende Nitrofurans.

Hoofdrolspeler is volgens de aanklager de eigenaar van het in Oudewater gevestigde bedrijf Pricor. Tegen hem lopen in totaal negen aanklachten. De tenlasteleggingen betreffen onder meer smokkel, verspreiding van stoffen onder een verkeerde naam, samenzwering en benadeling van de Verenigde Staten.

Bij de zaak zijn ook betrokken het in Milwaukee gevestigde bedrijf Travis Calf Inc., dat in veevoeder doet, en VIV Inc., een producent van kalfsvlees in Pennsylvania. VIV is eigendom van een oorspronkelijk Nederlands echtpaar. Geen van de betrokkenen is bereikbaar voor commentaar.

Op grond van de op 3 januari van dit jaar ingediende aanklachten heeft de Amerikaanse overheid om de uitlevering van de directeur van Pricor gevraagd. De Nederlandse autoriteiten hebben volgens Schneider nog steeds niet welwillend gereageerd op dat verzoek. De eigenaar van het Nederlandse bedrijf hangt een gevangenis van maximaal 41 jaar boven het hoofd en een boete van 2,25 miljoen dollar. Tegen VIV wordt een boete van 3,5 miljoen dollar geëist, tegen Travis Calf 3 miljoen dollar.