Civiele zaak O.J. Simpson niet direct op tv

WASHINGTON, 22 NOV. Voor de Amerikaanse televisiekijker is de civiele rechtszaak tegen O.J. Simpson als een slappe remake van een geliefde televisie-serie. Maar voor de voormalige sportheld, die vandaag voor het eerst zelf als getuige gehoord zal worden over de moord op zijn ex-vrouw Nicole en haar vriend Ron Goldman in 1994, is het nog altijd menens.

Sinds hij ruim een jaar geleden in een veelbesproken strafzaak van de moord werd vrijgesproken, hoeft Simpson niet meer voor gevangenisstraf te vrezen. Maar volgens het Amerikaanse recht kan op vrijspraak in een strafzaak een veroordeling in een civiele zaak volgen. De nabestaanden van de slachtoffers, die het nu lopende proces hebben aangespannen, eisen een onbepaalde financiële schadevergoeding van O.J. Simpson. De bewijslast in een civiele zaak is minder zwaar dan in een strafproces.

Televisiecamera's zijn deze keer in de rechtszaal niet toegestaan, zodat zich de afgelopen maanden geen herhaling heeft kunen voordoen van het mediaspektakel dat de Amerikaanse televisiekijkers vorig jaar maandenlang in de ban hield. De kijkers moeten het nu doen met korte verslagen van de zittingen. Ze krijgen niet meer te zien dan schetsen van rechtbanktekenaars, saaie beelden van getuigen die bij de rechtbank arriveren en vooral veel inmiddels klassiek geworden fragmenten uit de strafzaak van vorig jaar. Een lokaal televisiestation heeft acteurs ingehuurd die alle zittingen steeds de volgende dag naspelen, op basis van het letterlijke rechtbankverslag. Rechter Hiroshi Fujisaki is er tot nog toe goed in geslaagd om te voorkomen dat de zaak ontaardt in een eindeloos uitgesponnen juridische haarkloverij. Getuigen die in de strafzaak vele dagen achterelkaar werden verhoord, hoeven nu zelden langer dan een dag te verschijnen. De advocaten van beide partijen zijn aan banden gelegd: ze mogen niet met de pers over de zaak spreken en voor ongefundeerde samenzweringstheorieën heeft de rechter geen geduld.

Een verzoek dat Simpsons advocaten (niet dezelfde als in de strafzaak) gisteren deden om zijn getuigenis uit te stellen tot volgende week, wees Fujisaki af. Simpson, die ook is verwikkeld in een juridische strijd met de ouders van zijn ex-vrouw over de voogdij van hun twee kinderen, had volgens zijn advocaat enige tijd nodig om “zijn hoofd op orde te krijgen”.

Een aantal van de getuigen die vorig jaar door hun betrokkenheid bij de zaak opeens in korte tijd grote landelijke bekendheid kregen, heeft ook nu weer getuigd. Simpsons huisgenoot Brian 'Kato' Kaelin vertelde de jury eerder deze week over het gebonk op de muur van zijn slaapkamer op de avond van de moord, dat klonk “alsof er iemand tegen de muur aan viel”. Ook de taxi-chauffeur Alan Parks getuigde weer dat hij Simpson thuis kwam ophalen maar er niet werd opengedaan. Nadat hij bijna een half uur had gewacht, zag hij een grote zwarte man het huis binnengaan. Simpson zegt al die tijd thuis te zijn geweest, slapend en bezig met het inpakken van zijn golf-tas. De gestalte die Parks gezien heeft is hij zelf geweest, aldus Simpson, toen hij bezig was zijn baggage buiten te zetten.

Niet alleen over het alibi van Simpson bestaat nog grote onduidelijkheid. Een schoenen-expert van de FBI getuigde deze week dat de schoenafdukken op de plaats van de moord van hetzelfde model schoen komen dat Simpson aan heeft op een foto uit 1993. Het gaat om Bruno Magli-schoenen waarvan in de VS niet meer dan 299 paar verkocht zijn. Simpson ontkent ze ooit gedragen te hebben en doet de foto af als een fotomontage.

Mark Fuhrman, de politie-inspecteur die een belangrijke rol speelde bij het onderzoek van de moord maar die vorig jaar ernstig in opspraak kwam nadat een bandopname openbaar werd gemaakt waarop hij zich racistisch uitliet, zal niet in deze zaak getuigen. De rechter gaf de verdediging geen toestemming hem op te roepen, alleen om hem vervolgens in diskrediet te brengen. In de strafzaak gaf de ontmaskering van Fuhrman als racist, steun aan de theorie van de verdediging dat een onschuldige Simpson in de val is gelokt door kwaadwillende agenten.

    • Juurd Eijsvoogel