Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Human interest

Art Savers

De twintig 'screensavers' zijn onder de titel 'artsavers' te koop op CD-ROM voor vijfentwintig gulden. Een beetje computeraar zet ze zo op eigen PC. T/m 15 dec. W 139, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Wo t/m zo 12-18u.

De computer rukt op in de beeldende kunst. Dit keer zijn het de zogenaamde 'screensavers' die twintig kunstenaars hebben geïnspireerd om een eigen versie te maken. Hoewel de screensaver - veel computers tonen standaard een tocht door de sterrenhemel - geen enkel technisch doel meer dienen, worden ze nog steeds meegeleverd in de software en komen ze, als een soort pauzefilm in beeld in de energiezuinige wachtstand.

Verlicht door TL-buizen staan tot half december in de grote zaal van W 139 twintig bureau's met PC's op een podium. Het publiek kan daar zonder kennis van muizen of klikken de zich continu herhalende beelden bekijken op de monitoren. Het idee voor de tentoonstelling komt van Jean Boumans en technische bijstand werd verleend door kunstenaar Toine Ooms.

Sommige beelden gaan zelfs vergezeld van geluid. Onder het getsjilp van vogeltjes en het rinkelen van serviesgoed heeft Ienke Kastelein onder de titel 'window' n van de meest toepasselijke beelden bedacht voor een screensaver. Haar monitor vertoont een mat uitgeslagen beeld alsof het om een ruit gaat met een vaag zicht op wat een tuin zou kunnen zijn. Druppeltjes die van boven naar beneden hun grillige weg zoeken, maken het glas helder maar het zicht op de tuin blijft onscherp omdat de camera op de ruit stond scherp gesteld.

Peter Koene ontwierp een variant op de bekende Escher-trappen. In zijn trappenhuis raast de kijker omhoog in een gebouw met oneindig veel etages. Toch zijn er ook kunstenaars die dicht bij hun gangbare oeuvre blijven. Zo zien we op het scherm van J.C.J. van der Heyden een uitzicht vanuit een vliegtuigraam; langzaam glijden wolken en berglandschappen onder de vleugels door.