Aandelenbeurs omhoog bij lauwe handel

AMSTERDAM, 22 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs deed het vanmorgen onverwacht goed. De Amsterdam EOE-index, de graadmeter van de beurs, noteerde vanmiddag 612,87 punten, meer dan vier punten boven het slot van gisteren en een punt boven het hoogste niveau aller tijden.

AMSTERDAM Vooraf hadden handelaren niet veel verwacht van de aandelenkoersen en er was zelfs sprake van een lichte nervositeit. Het geredekavel over de verhoging van de rentetarieven door de belangrijkste centrale banken in de wereld, zoals in een gisteren gepubliceerd rapport van Deutsche Morgan Grenfell, had de obligatiekoersen onder druk gezet. De effectenbeurs van New York was gisteren zwak en de cijfers die de komende dagen worden gepubliceerd zullen naar verwachting niet spectaculair zijn.

Desondanks kochten de beleggers per saldo meer dan zij verkochten, al was de handel niet omvangrijk. Handelaren hadden de indruk dat de vraag vooral afkomstig was van de optiebeurs. “Er is blijkbaar nog steeds vertrouwen in de aandelenmarkt”, concludeerde een handelaar. De interesse voor sommige aandelen, zoals voor Gist, kwam voort uit geconstateerde chart-doorbraken, een technische analyse waarbij koersbewegingen worden voorspeld op basis van de prestaties in het verleden.

Goed in de markt lagen de chemiefondsen, alsmede de financiële waarden. Dit laatste vond de handel wel opvallend omdat de cijfers van ING “niet bijster goed” waren. Akzo ging 1,70 omhoog naar 222,90 gulden en collega DSM, dat de sluiting van een kunststoffabriek in Frankrijk aankondigde, 1,90 op 163,80 gulden. ABN Amro steeg een gulden naar 106,30 gulden. Dankzij een lichte stijging van de olieprijs, steeg het aandeel Koninklijke Olie met 2,20 gulden tot 285,50 gulden.

Vast gestemd was Nutricia, door de markt als 'blue chip' omschreven. Er kwam 3,80 bij de koers op 254 gulden. De indruk bestond dat er ruilingen plaatshadden van CSM naar Nutricia. Unilever ging 2 gulden omhoog naar 285,70. Randstad moest 1,70 inleveren op 130,20 gulden.

Ook lokaal bleef het rustig. De beleggers maken zich zorgen over Sphinx. De gepubliceerde slechte cijfers en de staat van voortdurende herstructurering bij het concern geven de markt een onveilig gevoel. Er ging 70 cent van de koers af op 22,50 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren licht lager gesloten als gevolg van winstnemingen. De Dow Jones-index daalde met 11,55 punten tot 6418,47. Handelaren keken er niet van op dat beleggers winst begonnen te nemen en concludeerden dat de schade gering was. De Dow Jones-index ging sinds het begin van deze maand in een vrijwel ononderbroken lijn omhoog met ruim 300 punten en boekte het ene na het andere record. Alleen afgelopen maandag sloot het koersgemiddelde lager, maar het verlies bedroeg toen slechts 1,12 punt. Op de valutamarkt in New York stond de dollarkoers aan het eind van de handel op 1,6800 gulden na een slotkoers van 1,6820 gulden in Amsterdam. Woensdag sloot de dollar in New York op 1,6780 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 72,77 punten (0,34 procent) tot 21.216,11. De omzet ging ten opzichte van gisteren flink omlaag van 363 miljoen tot 260 miljoen aandelen.