AA: 600 Boeings in 20 jaar

ROTTERDAM, 22 NOV. Vliegtuigbouwer Boeing wordt de exclusieve leverancier van American Airlines. Boeing zal de Amerikaanse luchtvaartmaatchappij de komende twintig jaar voorzien van ruim zeshonderd toestellen. Dit heeft American Airlines gisteren bekendgemaakt.

Niet bekend

Volgens Topman R. Crandall van American Airlines biedt de overeenkomst met Boeing zijn maatschappij de nodige flexibiliteit. “Onze overeenkomst met Boeing is een geheel nieuwe manier van zaken doen”, zei Crandall gisteren. “Het contract biedt ons een unieke mogelijkheid om onze vloot op flexibele wijze en tegen concurrerende prijzen te moderniseren. In ruil daarvoor verkrijgt Boeing een overeenkomst op lange termijn.”

Het contract is een opmerkelijke verandering in de manier waarop American Airlines zaken doet met vliegtuigbouwers. Tot op heden werden meerleveranciers uitgenodigd een offerte te doen voor de bouw van toestellen en op die manier tegen elkaar uitgespeeld.

Boeing heeft American Airlines naar alle waarschijnlijkheid een aanzienlijke korting verstrekt om rivalen McDonnell Douglas en het Europese consortium Airbus de pas af te snijden. Airbus bevestigde vanmorgen dat het niet is gevraagd een offerte doen voor de order van American Airlines.

American Airlines kan tegen prijzen die vooraf zijn vastgesteld aanvullende orders plaatsen. Deze toestellen zullen dan binnen 15 tot 18 maanden geleverd worden. Volgens Crandell moeten opties op nieuwe toestellen meestal tenminste drie jaar voor de levering worden uitgeoefend. Americain Airlines hoopt met het optie-contract een bekend probleem van vliegmaatschappijen te ondervangen: Nieuwe toestellen worden besteld als de het vliegverkeer sterk toeneemt, maar vaak pas geleverd als de groei weer is afgevlakt.

Het contract tussen Boeing en American Airlines gaat alleen door als de luchtvaartmaatschappij met zijn piloten definitief overeenkomst bereikt over de salarissen voor de komende zes jaar. Volgens AA-topman Crandall staan deovereenkomsten (met Boeing en met de piloten) met elkaar in verband, omdat ze beide tot doel hebben de kosten van American Airlines te drukken en het bedrijf concurrerend te houden.

Tot de 103 vliegtuigen die American Airlines direct van Boeing heeft besteld behoren 12 toestellen van het type 777, Boeings meest moderne model. American Airlines heeft ook orders geplaats voor toestellen van het type 767, 757 en 737.