Winststijging ING 'beloond' met koersdaling

AMSTERDAM, 21 NOV. Ondanks een winststijging van 24 procent over de eerste negen maanden en bijstelling van de winstverwachting naar boven, keerden de beleggers zich vanochtend af van ING. Het bank- en verzekeringsconcern noteerde na het middaguur 70 cent lager op 58,30 gulden.

AMSTERDAM Andere financiële waarden deden het vanochtend op het Damrak echter niet veel beter dan ING. Fortis verloor 1,10 gulden op 54,30. ABN-Amro moest 1,20 gulden terug op 103,80. De belangrijkste index van de Amsterdamse beurs, de AEX, waarin de financiële waarden zwaar meewegen, daalde daardoor 3,36 punten op 603,23.

Al voor de publicatie van de ING-cijfers werd echter duidelijk dat het Damrak zich niet liet beïnvloeden door de vaste stemming op Wall Street. Ook andere Europese beurzen bleven onder druk van een lichte rentestijging achter bij New York, waar de Dow Jones gisteravond opnieuw hoger sloot.

“We kijken even niet naar Amerika”, verklaarde een beurshandelaar de ontwikkelingen. De rente trekt in Europa iets aan, waardoor de obligaties wegzakken. De 30-jarige staatslening die in 2023 afloopt, daalde vijfendertig cent naar 111,60. In Londen daalde de index 15 punten op 3947.

Naast de telurstellende financiële waarden maakten de cijfers van CSM op de beurs ook al geen enkel enthousiasme los. De suiker- en levensmiddelenproducent heeft de winst in het boekjaar 95/96 acht procent zien stijgen tot 201,6 miljoen gulden. Dat was volgens analisten precies zoals was verwacht. Die voorspelbare gang van zaken leverde DSM een forse koersdaling op. CSM ging 3,40 gulden omlaag naar 92 gulden.

Een andere negatieve tendens die het Damrak de afgelopen dagen heeft beïnvloed is de daling van de dollar. De druk op de dollar droeg bij aan de teruggang van Koninklijke Olie met 2,80 gulden naar 283,20. Océ-van der Grinten leed onder negatief nieuws uit de Verenigde Staten waar het kopieerconcern wordt geconfronteerd met een miljoenenclaim. Océ van der Grinten verspeelde vanochtend op het Damrak twee gulden op 185 gulden.

Zelfs een spectaculaire omzetstijging van Gucci, dat in Amsterdam is genoteerd, kon de beurs niet positief in beweging krijgen. Terwijl de omzet van het Italiaanse modehuis met bijna zeventig procent steeg tot 230 miljoen dollar, daalde de koers 1,60 gulden tot 132,80 gulden.

De koers van de dollar is vanmorgen op de valutamarkten in Europa vrijwel onveranderd gebleven. In Amsterdam werd om 10.00 uur een koers genoteerd van 1,6820 gulden tegenover 1,6815 aan het eind van de handel gisteren

NEW YORK Er lijkt geen einde te kunnen komen aan de recordreeks van de Newyorkse effectenbeurs. Ook gisteren boekte Wall Street een aardige stijging. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen ging met 32,44 punten omhoog tot het hoogtepunt van 6430,04. Voor het eerst in de geschiedenis sloot de index boven de 6400-grens. Weer waren het de kwaliteitsfondsen die de belangstelling van de beleggers hadden, vooral vanwege de verwachting dat de winsten in de komende kwartalen alleen maar hoger zullen uitvallen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot vandaag iets lager. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 45,62 punten tot 21.143,34. De daling bedroeg daarmee 0,22 procent. Een eerdere stijging werd tenietgedaan door winstnemingen.