Voorkeur; Theater

KLEINES REQUIEM Hans van Manen heeft opnieuw een meesterwerk toegevoegd aan zijn imposante oeuvre. 'Kleines Requiem' op muziek van Henryk Górecki is zijn 96ste ballet en gemaakt voor NDT 1. Het is een juweeltje dat schittert door zijn prachtige eenvoud, stijl en smaak. De choreograaf weet hierin weer feilloos de facetten binnen menselijke relaties te registreren door middel van de dynamiek en de timing van de beweging. 22 en 23 nov Schouwburg Rotterdam, 27 nov Orpheus Amersfoort, 28 nov Lucentdanstheater Den Haag.

HEDEN TOEKOMSTMUZIEK Erik-Ward Geerlings schreef op verzoek van het Onafhankelijk Toneel een humoristische 'ontmythologiserende vertelling' over de onderlinge verhoudingen, ambities, idealen en waanzin van Friedrich Nietzsche, Richard Wagner en zijn echtgenote Cosima. Schitterende historische kostuums, enkele uitstekende rollen en muziek van o.a. Wagner en Liszt, uitgevoerd door een zanger en een pianist. T/m 16 dec. Rotterdam O.T.Theater a/d Müllerpier.

VRIJDAG Rauw-realistische, emotioneel geladen enscenering door Stella Den Haag van Hugo Claus' benauwende huiskamerdrama. Een voorstelling in rap, onvervalst Vlaams over incest en ontrouw, schuld en boete. Schitterende rollen van Herman Gilis als de Vlaamse arbeider Georges en Lieneke le Roux als zijn vrouw Jeanne. T/m 21 dec Den Haag Theater Stella, Nobelstraat 23.

PLATINA Een zangeres in het populaire genre, met veel venijn en persiflage-talent ontluisterd door de comédienne Mylène d'Anjou. 24 nov Rotterdam Floor.

OLIVER TWISTIntrodans Ensemble voor de Jeugd brengt Charles Dickens 'Oliver Twist' als een fantasierijke en absurdistische vertelling. Een team van bekende Franse theatermakers, onder anderen de choreografe Josette Baïz en de kostuumontwerper Philippe Guillotel, staan borg voor een artistiek hoogwaardige produktie voor jong en oud. 24 nov Zaandam Theater De Speeldoos, 27 nov Doetinchem Schouwburg Amphion.

DE AVONDEN Mooie, stemmige enscenering van Gerard Reves boek over de na-oorlogse verveling en illusieloosheid. Na een aarzelend begin gaat de beklemming overheersen in een voorstelling waarin decor en regie een hechte eenheid vormen van vervreemdend realisme. Bezienswaardige vertolking van Erik de Visser als Frits van Egters. Dit seizoen alleen te zien in Maastricht t/m 29 nov.

AFGERAGD Pregnante scènetjes over machinaties en machtsverhoudingen door de uit drie gehaaide heren bestaande cabaretgroep Niet Uit Het Raam. 23 nov Rotterdam Zuidplein, 26 nov Groningen De Oosterpoort, 28 nov Leiden Schouwburg.

EEN GOED ONTBIJT Gedetailleerd spel van Catherine ten Bruggecate en Peter Faber in het conversatie-stuk van David Hare over de kloof tussen twee verliefde mensen. 22 nov Amersfoort De Flint, 26, 27 nov Groningen Stadsschouwburg, 28 nov Kampen Stadsgehoorzaal.

SEX Verrassend nieuw persiflage-cabaret: de Vliegende Panters, drie beginnende twintigers met brutaal talent, trekken een lange neus tegen alles wat leugenachtig is. 22 nov Gorinchem 't Pand, 23 nov Oudenbosch Fidei et Arti, 27 nov Nijmegen Stadsschouwburg, 28 nov Zevenaar Bommersheuf.

WEST SIDE STORY Energieke show tussen hoge brandtrappen, met passie en gymnastische dans. Maria en Tony (Maaike Widdershoven en Addo Kruizinga) zijn geloofwaardig en de Nederlandse vertaling houdt het verhaal overtuigend vast. 22, 23 nov Zoetermeer Stadstheater, 26, 27 nov Bergen op Zoom De Maagd.

SCHERZO Fenomenaal muzikaal variété in theateromlijsting, door Mini & Maxi en negen veelzijdige musici. 22, 23 nov Etten-Leur De Nobelaer, 24, 25 nov Alkmaar De Vest.