Voorkeur; Muziek

MICHAEL CHANCE De beroemde Engelse countertenor Michael Chance treedt 26 nov 20u15 op in de Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven. Met begeleiding door Lucia Swarts (cello) en Siebe Henstra (klavecimbel) zingt hij werk van o.a. Purcell en Händel.

AAFJE HEIJNIS STELT VOOR Aafje Heynis, vroeger zangeres en nu zanglerares, stelt tijdens een concert op 24 nov 14u in de Vondelkerk, Vondelstraat 120c Amsterdam, een aantal van haar leerlingen voor aan het publiek. Res: 020-5518282.

CHARLOTTE MARGIONO De sopraan Charlotte Margiono, ooit een leerling van Aafje Heynis, zingt 22 nov 20 u in het Muziekcentrum Enschede bij het Orkest van het Oosten liederen van Strauss: Befreit, Wiegenlied, Waldseligkeit, Die heiligen drei Könige aus Morgenland en de Vier letzte Lieder. Verder op het door Friedrich Haider gedirigeerde programma: Tod und Verklärung van Strauss en Blumine van Mahler, het door de componist geschrapte oorspronkelijke tweede deel van de Eerste symfonie.

BERNARD HAITINK Bernard Haitink dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een programma met muziek van Benjamin Britten (de vroege liederencyclus Les illuminations naar poëzie van Arthur Rimbaud, met de sopraan Susan Chilcott als soliste) en de Vierde symfonie van Sjostakowitsj. De Doelen Rotterdam 22 nov 20u15 (uitverkocht) en 24 nov 20u15 (nog kaarten beschikbaar) en 26 nov 20u15 Concertgebouw Amsterdam (nog een enkele kaart beschikbaar).

JOERI BASJMET De Russische altviolist Joeri Basjmet dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is tevens de solist in Vidi ne abiirem voor altviool, strijkers, piano en basgitaar van Kantsjeli. Verder op het programma: de Serenade voor strijkers van Dvorák en de Vijfde symfonie van Schubert. 28 en 29 nov 20u15 De Doelen Rotterdam.

ANATOL UGORSKI De Russische pianist Anatol Ugorski speelt een Russisch programma: Schilderijen van een tentoonstelling van Moesorgski, Deux poèmes op 32, Douze études op 8 nr 2 en de Sonate nr 3 van Skrjabin en de Sonate nr 1 van Prokofjev. 22 nov 14u15 Dr. Anton Philipszaal Den Haag.

PARADOX TRIO Dit kwartet(!) onder leiding van rietblazer Matt Darriau legt zich toe op een genre dat 'klezmer gypsie jazz' wordt genoemd. De andere leden zijn gitarist Brad Schoeppach, cellist Rufus Cappadocia en percussionist Seido Salifoski. 21 nov Patronaat Haarlem, 22 nov Cultureel Centrum X Leiden, 23 nov Korzo Den Haag, 24 nov O42 Nijmegen, 25 nov Wilhelmina Eindhoven, 26 nov Media Club Eeklo (B).

IMPROVISATIES Op initiatief van Kunstkanaal, Nieuw Ensemble en de IJsbreker mochten zes Nederlandse musici iemand uit een andere muzikale cultuur vragen om met hen te spelen. Toetsenspeler Cor Fuhler nodigde componist en gamelanspeler I Wayan Sadra uit, klarinettist Ab Baars speelt met shakuhachi-speler Yoshikazu Iwamoto uit Japan, cellist Ernst Reijseger met koraspeler Toumani Diabate uit Mali, Theo Loevendie met percussionist Adama Dramé uit Ivoorkust en Michel Waisvisz koos voor twee vocalisten: de Tuvaanse zangeres Sainkho Namtchylak en de van de groep Weschm bekende zanger Najib. Het Nieuw Ensemble voert binnen dit kader een aantal nieuwe werken uit. 22 nov BIMhuis, 23 en 25 nov IJsbreker, 24 nov Tropeninstituut en 26 nov Paradiso.

DAVID THOMAS De Oliver Hardy van de new wave en zijn Two Pale Boys zingen met trompet en melodeon over vreemde verschijnselen in het korenveld. 21 nov Effenaar, Eindhoven, 23 nov Patronaat, Haarlem, 24 nov Paradiso, Amsterdam.

BECK Geen familie van Jeff of Pia, maar wel een folkzanger voor de hiphopgeneratie. 27 nov Vredenburg, Utrecht.