Voorkeur; Galerie

LEE MILLER en EVELINE VISSER Veertien foto's van de Amerikaanse fotografe Lee Miller (1907-1977) en recente schilderijen van Eveline Visser (Rotterdam, 1949) zijn samengebracht bij Cokkie Snoei in Rotterdam. Miller kwam als model naar Parijs en opende samen met Man Ray een fotostudio, werkte voor Vogue en versloeg als fotojournaliste vele belangrijke gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1947 trouwde ze met Roland Penrose en werkt samen met hem aan biografieën over Picasso, Miro, Man Ray en Tapies. Anders dan Miller gaat Visser voorbij aan de harde werkelijkheid en schept ze poëtische sfeerbeelden op ongeprepareerd linnen. T/m 22 dec, Mauritsweg 55. Do t/m zo 13-18u.

PAUL CITROEN In de Bergkerk in Deventer is onder de titel 'De kunstenaars van Paul Citroen, hun portretten en hun werk' een tentoonstelling samengesteld uit de omvangrijke collectie van Paul Citroen (1896-1983) die nu in het bezit is van de provincie Overijssel. Naast een serie door Citroen vervaardigde kunstenaarsportretten - o.a. Dali, Kokoschka, Jan Cremer en Peter Struycken - zijn er zo'n vijftig kunstwerken te zien van o.a. Jacob Bendien, Wil Bouthoorn, Max Ernst, Melle, Westerik en Wolvekamp. T/m 12 jan. Di t/m vr 11-17u. Za en zo 13-17u.

GRAFIEK NU 7 & PICASSO Elke twee jaar organiseren de in grafiek gespecialiseerde Amsterdamse galeries Clement en Petit een grafiekevenement. Naast een presentatie van hun eigen kunstenaars zijn er zo'n zeventig grafiekbladen van Picasso te zien uit de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen, enkele honderden speciaal door 135 kunstenaars voor de gelegenheid gemaakte drukken op klein formaat (15x15 cm), een zaal bestemd voor de werken van de prijswinnaars van de Nederlandse Grafiekprijs 1996 - Sandra Kruisbrink, Jeroen Hermkens en Gijs van Noort - en ook is er werk van pas afgestudeerden aan de veertien kunstacademies. T/m 5 jan in het Singer Museum in Laren. Di t/m za 11-17u. Zo en feestdagen 12-17u.

ART SAVERS Op een podium met twintig bruine stalen bureaus staan even zoveel computers met elk afzonderlijk een opmerkelijke 'screensaver' op de monitor ontworpen door een kunstenaar. Hoewel technisch gezien de screensaver (veel computers tonen standaard een reis door de sterrenhemel) overbodig is geworden zijn computers er nog altijd - voor de aardigheid of uit traditie - mee uitgerust. Op initiatief van Jean Boumans hebben o.a. J.C.J. van der Heyden, Jola Hesselberth, Maarten Ploeg, Ronald Schimmel en Lily van der Stokker bewegende beelden bedacht die ook te verkrijgen zijn op CD-ROM voor 25 gulden. T/m 15 dec in W 139, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Wo t/m zo 12-18u.

EN VERDER Tekeningen en gouaches van Theo de Feyter t/m 14 dec bij Cricri, Amsterdam; recent werk van Jacobien de Rooij en Marjolein Spitteler t/m 12 dec bij Van Kranendonk, Den Haag; Tantra, Heyboer, Theo Niermeyer en Joe Tilson t/m 21 dec bij Espace, Amsterdam; Wil Bouthoorn t/m 23 dec bij Tegenbosch in Heusden aan de Maas; Herman Geerdink t/m 21 dec bij Wetering Galerie, Amsterdam; Hieke Luik t/m 21 dec bij Oele in Amsterdam; Kivuthi Mbuno t/m 30 dec bij 20x2, Arnhem; François Morellet t/m 31 dec bij Art Affairs, Amsterdam en de eerste solotentoonstelling van Hervé Paraponaris t/m 31 nov.in Casco, Utrecht.