VN schorten hulp in Kabul voorlopig op

NEW DELHI, 21 NOV. Een vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris van de Verenigde naties voor Vluchtelingen (UNHCR) in Kabul heeft gisteren bekendgemaakt dat de hulpverlening in de Afghaanse hoofdstad tot nader order vrijwel geheel is opgeschort. De UNHCR is verbolgen over de arrestatie van vier Afghaanse medewerkers door de Talibaan, de streng islamitische groepering die zich eind september meester maakte van Kabul.

“We zetten de meeste van onze programma's stil tot de veiligheidstoestand verbetert”, aldus een zegsman. Van een de medewerkers is al bijna vier weken niets meer vernomen. De Talibaan weigeren te zeggen waarom ze het viertal vasthouden.

Het opschorten van bijna alle UNHCR-activiteiten kan vergaande gevolgen hebben voor de toch al zwaar beproefde burgerbevolking van Kabul, vooral nu de altijd bitterkoude winter in aantocht is. Intussen is bovendien een omvangrijke internationale conferentie over hulp aan Afghanistan, die begin volgende maand in het Pakistaanse Peshawar zou worden gehouden, afgelast wegens onenigheid tussen Pakistan en India. Islamabad wenste naar verluidt geen deelname van zijn aartsrivaal aan het overleg. Overwogen wordt thans de bijeenkomst in Genève te houden.

Officieel zijn er geen verklaringen afgegeven omtrent de Pakistaans-Indiase ruzie, maar informeel maakten diplomaten er geen geheim van dat dit de reden was van de afzegging van de conferentie.