Sectiebestuur KNVB overweegt aftreden

ROTTERDAM, 21 NOV. Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB heeft gisteren gedreigd met aftreden als de clubs niet “de gelederen sluiten”. Met name Feyenoord en Ajax verzetten zich ertegen dat de bond alle rechten krijgt voor live-uitzending op televisie van voetbalwedstrijden. De voorzitters Jorien van den Herik (Feyenoord) en Michael van Praag (Ajax) hebben geen probleem met een eventueel vertrek van het bestuur.

In een brief die het sectiebestuur gisteren naar de clubs stuurde, wordt vastgesteld dat een enkeling of enkelen proberen op eerdere besluiten, zoals over het contract dat eerder met Sport7 werd gesloten, terug te komen. Het sectiebestuur onderstreept in zijn brief dat het ondenkbaar is dat de KNVB als contractpartij de overeenkomst met Sport7 niet nakomt.

Doordat Feyenoord en Ajax het sectiebestuur ervan hebben beschuldigd dat voorafgaand aan het contract met Sport7 onvolledige of onjuiste informatie is verstrekt, zo stelt het sectiebestuur, wordt de betrouwbaarheid van de KNVB als solide, zakelijke partner ondermijnd en ernstig aangetast.

“Als ze vinden dat ze dat moeten doen, dan moeten ze dat maar doen”, aldus Van den Herik over het dreigement van het bestuur. Van Praag betitelde de handelwijze als “schandalig”. “Het is misschien maar beter dat het bestuur gaat”, zei hij gisteravond. “Zoals de KNVB nu optreedt, is de arrogantie aan de macht.”

Maandag stemden de voorzitters van Ajax, Feyenoord, PSV en NAC op de najaarsvergadering van de KNVB tegen een wijziging van de statuten van de voetbalbond. Deze wijziging maakt het mogelijk dat de KNVB bepaalt welke wedstrijden live worden uitgezonden. Het bestuur beloofde de clubs op die bijeenkomst inzage in het contract met Sport7 en in de bankgarantie die daarbij hoort.

Pag.12: Ultiem appèl op clubs

Door alle ontwikkelingen en aantijgingen acht het sectiebestuur betaald voetbal betaald voetbal van de KNVB zich niet in staat om behoorlijk te functioneren. “Met deze brief doen we een ultiem appèl op het verantwoordelijkheidsgevoel van alle afgevaardigden. Het bestuur blijft zijn best doen een ramp voor het betaald voetbal af te wenden”, schrijft het bestuur. “Dat lukt slechts met medewerking van allen. Lukt dat niet, dan kan niet langer verantwoordelijkheid worden gedragen.”

Sport7 wil zondag de wedstrijd Feyenoord-Ajax live uitzenden, maar daarvoor heeft de zender nog steeds geen toestemming gekregen. Vanmiddag zou de KNVB bekendmaken hoe laat de wedstrijd wordt gespeeld. Burgemeester Peper van Rotterdam heeft de bond laten weten dat er niet zoals gepland om zes uur afgetrapt kan worden, omdat de politie supporters bij daglicht wil begeleiden.

In een brief aan de KNVB wijst Sport7 erop dat de zender de bond aansprakelijk zal stellen als tegen de afspraken in wedstrijden niet kunnen worden uitgezonden.