Rusland leent miljard dollar op de euro-kapitaalmarkt

LONDEN, 21 NOV. Rusland heeft voor een recordbedrag een internationale ('euro') obligatielening uitgegeven. Vanmorgen werd bekendgemaakt dat het land een bedrag van een miljard dollar (1,7 miljard gulden) wil aantrekken. Dat is veel meer dan aanvankelijk werd gedacht.

Er is twee jaar over de uitgifte van de obligaties overlegd. De rente ligt iets boven die op Amerikaanse staatsleningen die vijf jaar lopen, aldus de uitgevers van de lening, J.P. Morgan en SBC Warburg. Het rendement is geen verrassing, wel de omvang van de lening.

De markt had oorspronkelijk rekening gehouden met een lening van 500 miljoen dollar. Gisteren werd gesproken over 750 miljoen dollar. De Euro-obligatielening heeft van de kredietbeoordelingsbureaus een vrij matige waardering gekregen, maar eigenlijk hadden de partijen in de markt een wat lagere beoordeling verwacht.

Om de lening een goede ontvangst te kunnen bereiden moesten er wel de nodige hobbels worden genomen. Zo waren er halverwege dit jaar presidentsverkiezingen, moest er worden gewacht op het oordeel van de grote kredietbeoordelings- agentschappen als Moody's en Standard & Poor, en speelde de gezondheid van president Jeltsin een rol.

Om de lening aan te prijzen heeft een groep van Russische bankiers en adviseurs in minder dan twee weken tijd veertien financieel belangrijke steden aangedaan. Vorig week vrijdag was minister van Financiën Aleksandr Livsjits persoonlijk in Londen om de obligaties aan de man te brengen.

De plaatsing van de lening zal andere vragende partijen over de streep trekken, zoals de steden St Petersburg en Moskou en de regio Sverdlovsk.

Ook grote Russische concerns als Gazprom en Lukoil zouden international leningen willen plaatsen.

De komende week is de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin in Parijs voor overleg over Russische staatsleningen die voor 1917 zijn uitgegeven, maar nooit zijn afgelost. Franse ingezetenen hebben naar schatting tussen de 140 miljard en 160 miljard frank (ongeveer 50 miljard gulden) aan aandelen en obligaties van voor de Revolutie in bezit, gerekend tegen de huidige waarde en inclusief rente. Er gingen in Frankrijk stemmen op om nieuwe leningen aan Rusland te blokkeren totdat de oude zijn afbetaald.

Op de financiële markten leidde de introductie van de Russische euro-lening tot flinke koersstijgingen van reeds bestaande dollar-leningen door het Russische ministerie van financiën ('MinFins') en de staatsbank Vnesheconombank ('Vnesh-leningen').

Die koersstijgingen vonden plaats in de verwachting dat de nieuwe Russische lening de vraag van beleggers naar Russisch schuldpapier heeft vergroot. (AP, ANP, Reuter)