Reclameborden

Vanaf 23 november is bij Christie's in Amsterdam een overzicht te zien van de ontwikkeling van de reclame-uitingen van bijvoorbeeld Sunlight, Persil, Philips, Wybert, Opel, Shell, Spa en Pez-pepermuntrolletjes.

Die dag is de eerste dag van een viertal kijkdagen voor de veiling van de Andreas Maurer Collectie van 400 geëmailleerde reclameborden uit het tijdvak 1900 - 1960. Het oudste stuk is een bord voor Nestlé's KinderMehl uit 1897. De Maurer-collectie is onderverdeeld in vijf categorieën: zeepwaren, chocolade, sigaretten en tabak, drank, levensmiddelen en technische producten. Het is nu - in dit door reclame overwoekerde tijdsgewricht - nauwelijks voor te stellen dat begin deze eeuw met afgrijzen werd gereageerd op de vloed van reclameborden, een verschijnsel dat wel als 'Blechpest' werd omschreven. Op 29 november om 14.00 uur is de veiling. Christie's, Cornelis Schuytstraat 57, A'dam, 020-5755255.