Protest tegen London Street

ROTTERDAM, 21 NOV. Tachtig jaar na zijn dood is de Amerikaanse schrijver Jack London onderwerp van een controverse geworden in Yukon, het Canadese territorium dat hij met zijn avonturenverhalen beroemd maakte. Inwoners van de hoofdstad Whitehorse hebben geprotesteerd tegen de beoogde vernoeming van een straat naar London, omdat de schrijver van boeken als White Fang en Call of the Wild er (1876-1916) racistische ideeën op na zou hebben gehouden.

De eerste kritiek op London kwam van de First Nations Council, de raad van Canadese indianen. In lokale kranten werden passages gepubliceerd uit brieven van London waarin hij de superioriteit van het blanke ras onderstreepte. 'Het lijkt mij onvermijdelijk dat de Zwarten en de Bruinen eerder te gronde gaan dan de Blanken', schreef hij onder meer.

London-kenners hebben erop gewezen dat de in Califonië geboren schrijver op papier net als de meeste van zijn tijdgenoten de heersende (racistische) theorieën over de blanke superioriteit aanhing. Volgens Ian Roger, president van het Jack London Museum in Oakland, bewonderde London de Canadese indianen; in zijn boeken prees hij onder meer hun omgang met de natuur. “Beschuldigingen van racisme zijn anachronistisch en onzinnig”, zei Roger. Niettemin besloot het gemeentebestuur van Whitehorse 'om praktische redenen' voorlopig geen straat naar London te noemen.

Jack London kwam op 21-jarige leeftijd naar Dawson City in centraal-Yukon om zijn fortuin te zoeken in de Gold Rush naar de rivier The Klondike. Langer dan één winter hield hij het in de barre omstandigheden niet uit, maar hij deed er naar eigen zeggen genoeg verhalen op om een leven vooruit te kunnen. In de 19 jaar die hem nog restten schreef hij meer dan vijftig boeken.

Hoewel Jack London in dit herdenkingsjaar geen Canadese straat naar zich vernoemd zal zien, is hij wel op een andere manier geëerd. In de onlangs verschenen Frans-Belgische strip Lucky Luke et Le Klondike, die zich afspeelt in Yukon Territory tijdens de goudkoorts van 1897, wordt hij door Lucky Luke gered van de bevriezingsdood, waarna hij besluit om terug naar huis te gaan om boeken te gaan schrijven.