Prodi: Italië in EMU of ik treed af

ROME, 21 NOV. De Italiaanse premier Romano Prodi heeft zijn politieke toekomst verbonden aan toetreding van Italië tot de Economische en Monetaire Unie. “Als we door de schuld van mijn regering niet in Europa komen, zal ik daaruit de consequenties trekken”, zei Prodi gisteren. “Dan treed ik af.”

De premier zei dat door de begroting voor volgend jaar de financiële situatie van het land dicht in de buurt van criteria voor toetreding zal komen en op een aantal punten daaraan volgend jaar al zal voldoen. Prodi waarschuwde dat strubbelingen rondom de EMU het nationalisme in Europa zou aanwakkeren. In Noord-Italië baseert de separatistische partij Lega Nord zijn roep om afscheiding sterk op het gevaar buiten de EMU te vallen.

In een radio-vraaggesprek bestreedt Prodi dat de dinsdag gepresenteerde speciale Eurobelasting, die het begrotingstekort verder omlaag moet helpen, een financiële goocheltruc is en in feite neerkomt op een verkapte lening, iets wat door Brussel is verboden. De belofte om een deel van die Eurobelasting over twee jaar terug te betalen, omschreef hij als “een politieke, geen juridische” verplichting.

In Brussel is zeer geïrriteerd gereageerd op de belofte van Prodi dat de belastingbetalers het geld voor het toegangskaartje voor Europa gedeeltelijk terugkrijgen. De woordvoerder van Eurocommissaris Thibault De Silguy, verantwoordelijk voor monetaire zaken, liet weten dat Rome om opheldering zou worden gevraagd. De Italiaanse Eurocommissaris Mario Monti zei dat Prodi met zijn Eurobelasting niet de indruk wekt te streven naar een blijvend effect op het overheidstekort.

De begroting is vorige week in eerste lezing goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden en ligt nu bij de Senaat, waar het centrum-linkse kabinet van Prodi meer steun heeft. Prodi zei dat nu de technische onderhandelingen over herintrede van de lire in het Europese muntstelsel zijn begonnen. Een van de voorwaarden voor deelname aan de EMU is dat de munt van het betrokken land in de twee jaar voor het begin in het EMS heeft gezeten.

    • Marc Leijendekker