Order voor nieuwe Boeings; Air France maakt na jaren weer winst

PARIJS, 21 NOV. Na jaren van financiële problemen heeft de Franse luchtvaartmaatschappij Air France voor het eerst sinds 1989 weer winst geboekt. Er kunnen ook weer vliegtuigorders worden geplaatst. Air France is door eerdere afspraken gedwongen Amerikaanse Boeings te kopen.

De eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar leverde een nettoresultaat van 802 miljoen franc (266 miljoen gulden) op. Vorig jaar was er in die periode nog een verlies van 335 miljoen franc. De omzet nam toe met 5 procent tot 21,3 miljard franc. Er vlogen 14,8 procent meer passagiers met de maatschappij. Het vrachtvervoer groeide met 6,7 procent.

Air France, er mede bovenop geholpen door 20 miljard franc staatssteun, wil dit boekjaar quitte spelen, ondanks de hogere brandstofkosten.

De onderneming waarschuwde gisteren wel dat de eerste zes maanden meestal gunstige cijfers opleveren en dat dit nog niets zegt over het hele jaar. De schuldenberg verminderde in de verslagperiode van 19,2 miljard naar 12,9 miljard franc.

Met de wind in de rug kan Air France, voor het eerst sinds 1994, zich ook weer nieuwe vliegtuigen veroorloven. Het gaat om tien Boeing-777-200's met nog eens een optie op tien toestellen, en vijf Airbussen van het type 340-300 en een optie op vijf daarvan. De vliegtuigen zullen tussen 1998 en 2000 worden geleverd.

De Franse regering, die haar fiat moet geven aan de orders, had liever alleen (deels Franse) Airbussen besteld willen zien. Air France heeft zich echter verplicht aan Boeing, Airbus' grootste concurrent. In 1994 plaatste de maatschappij wegens de financiële nood een Boeing-order in de ijskast.

Daarvoor was al een deposito betaald. Air France dreigde dit te verspelen door de Amerikaanse fabrikant in de kou te laten staan. Vorig jaar zomer wijzigden Air France en Boeing de order. Gezien de veranderende behoefte wilden de Fransen nu opnieuw andere types. Het contract voorzag in die mogelijkheid. (AFP)