Oppositie in Servië: bezet de stadhuizen

BELGRADO, 21 NOV. De Servische oppositie heeft haar aanhangers opgeroepen de straat op te gaan en “de stadhuizen te bezetten”, uit protest tegen wat ze ziet als een massale poging van het bewind van president Slobodan Milosevic om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag te vervalsen. Een aantal oppositieleiders is in hongerstaking gegaan.

De regerende coalitie van de socialistische partij SPS van Milosevic en de neo-communistische partij JUL van zijn vrouw veroverde zondag de meerderheid in 134 van de 174 gemeenteraden van Servië. Maar de coalitie verloor de controle over de gemeenteraden van de belangrijkste steden. Belgrado krijgt voor het eerst in vijftig jaar een niet-communistische burgemeester, nu de oppositiecoalitie Zajedno (Samen) 60 van de 110 zetels heeft veroverd. Die winst kan nog groter worden, omdat voor tien zetels nog moet worden gestemd. De oppositie controleert ook de gemeenteraden van Kragujevac, Uzice, Cacak, Novi Sad en Kraljevo.

In Nis in het zuiden van Servië gingen dinsdag al vijftigduizend aanhangers van de oppositie de straat op om te protesteren tegen wat ze bestempelden als pogingen de verkiezingsresultaten te vervalsen. De resultaten in vijftien kiesbureaus in Nis zijn geschrapt wegens vermeende onregelmatigheden. Ook in de steden Smederevska Palanka, Jagodina en Pancevo zijn door de socialistische machthebbers uitslagen ongedaan gemaakt, volgens de oppositie omdat zij er heeft gewonnen.

Vuk Draskovic, een van de leiders van Zajedno, riep gisteren de aanhang van Zajedno op om de stadhuizen te bezetten in steden waar de socialisten tornen aan de zege van de oppositie. “Jullie hebben de verkiezingen gewonnen en moeten die zege, de wil van de burgers, de grondwet en de wet nu beschermen”, aldus Draskovic. “Ga de stadhuizen binnen, zet een nieuw bestuur op poten en verdedig die.” Draskovic en zestig parlementariërs van de oppositie begonnen gisteren in het parlement een hongerstaking die ze pas willen opgeven als de socialisten hun nederlaag toegeven. Bij het parlement betoogden gisteren vijfduizend opposanten tegen het bewind van Milosevic. (Reuter, AP)