OPLEIDINGEN

“Er zijn honderden, zo niet duizenden cursussen documentaire maken in Nederland”, zegt filmer Pieter Verhoeff, die vorig jaar zelf de scenarioworkshop van het IDFA leidde.

Dat klopt. Geen clubhuis of je kunt er een cameracursus volgen. Elke universiteitsstad heeft wel zijn eigen 'crea-afdeling' met lespakketten voor de amateurfilmer. Ze zijn zelden goedkoop en vormen vaak vooral een dankbare bijverdienste voor tijdelijk werkloze filmers. Verhoeff: “Meestal gebeurt er niks met al die mensen en al die ideeën. Die cursussen zijn vooral een nuttige activiteit voor mensen die graag willen filmen.” Meer structurele opleidingen tot (documentaire)filmer bieden de Nederlandse Film- en Televisie-academie in Amsterdam en de Media-academie in Hilversum. In Amsterdam worden filmers in spe in vier jaar tijd opgeleid tot professional. Aanmelden gaat schriftelijk. De inschrijving moet dit jaar op 18 december binnen zijn, vergezeld van eigen werk. Een aparte leergang voor de documentairemaker is er niet; hij of zij wordt opgeleid tot regisseur van zowel speelfilms als documentaires.

De Filmacademie kent geen vooropleiding voor documentairemaker. De Media-academie wel. Zij beschouwt zichzelf als 'post-doctorale' opleiding voor de media en laat alleen ervaren filmers of afgestudeerden van de Filmacademie toe.

In drie maanden tijd en voor 18.000 gulden krijgt de cursist zes weken theorie, doet 'praktische oefeningen' en maakt vervolgens een korte film. Elk jaar worden zes cursisten toegelaten, van wie er meestal drie in dienst zijn van (en dus worden gestuurd door) een van de omroepen. De rest komt 'van buiten' en dat zijn de laatste tijd opvallend vaak afgestudeerden van verschillende kunstacademies.

De kunstacademies hebben hun afdelingen voor audiovisuele media, waar - behalve videokunst en geluidssculpturen - ook documentaire films worden gemaakt. De Rietveld academie in Amsterdam heeft een grote audiovisuele afdeling, maar vooral het Brabantse Sint Joost is voor relatief veel filmers de 'basisschool' geweest. Hun opleiding heet dan ook met zoveel woorden 'audiovisueel/ programmamaken'.

Inlichtingen

Nederlandse Film- en Televisie-academie, Amsterdam = (020) 6 83 02 06.

Media-academie, Postbus 2066, 1200 CB Hilversum

= (035) 6 46 62 62.

Academie Sint Joost, Breda = (076) 5 25 05 00.