'Navo dreigde te desintegreren'

LONDEN, 21 NOV. De NAVO heeft volgens de Amerikaanse minister van Defensie, William Perry, vorig jaar het gevaar gelopen te desintegreren als gevolg van de oorlog in Bosnië.

Perry schrijft dit in de Britse parlementaire uitgave Defence Review. De minister meldt dat de vergadering van NAVO-ministers van Defensie vorig jaar juni in Brussel “zonder twijfel de meest wanhopige is die ik ooit heb bijgewoond”. “Verlamd door inactiviteit leek de NAVO irrelevant bij het aanpakken van de crisis in Bosnië. Het kwam op mij over als dat de NAVO aan het uiteenvallen was”, aldus Perry. De minister schrijft dat de huidige vredesoperatie in Bosnië de alliantie veranderd heeft. “Vandaag, ondanks alle problemen die nog steeds bestaan in Sarajevo en Mostar, drinken mensen er koffie in de cafés in plaats van te duiken voor mortieren en artillerie granaten”, schrijft Perry. Vandaag is het een jaar geleden dat onder Amerikaanse leiding het vredesakkoord voor Bosnië in Dayton, Ohio, tot stand kwam. (Reuter, AP)