Kroaten kwaad over sluiting Radio 101

ZAGREB, 21 NOV. In de Kroatische hoofdstad Zagreb zijn gisteren duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de sluiting, door de regering, van een van de laatste onafhankelijke media in Kroatië, Radio 101. De protestbetoging was de grootste in Kroatië van de afgelopen jaren.

Het bewind van president Franjo Tudjman heeft de frequentie van Radio 101 toegewezen aan een ander radiostation, dat wordt geleid door een partijvriend van Tudjman, maar dat nog niet eens bestaat. De regering weigert Radio 101 een andere frequentie te geven met het argument dat het station “te gepolitiseerd” en “niet objectief” is.

Zesduizend Kroaten gingen gisteravond in woede de straat op, om te protesteren tegen deze nieuwe inperking van de persvrijheid in Kroatië. Ze droegen borden mee met teksten als “Ik ben Radio 101 - schiet me dood” en “Elfde gebod: gij zult Radio 101 niet afzetten”. Eerder gisteren reden talrijke taxi's rond het centrale plein van Zagreb, tien minuten lang claxonnerend om hun solidariteit met het protest te uiten.

Sinds eind november bekend werd dat Radio 101 zou moeten sluiten, hebben talloze luisteraars uiting gegeven aan hun boosheid. Gisteren deed een legerofficier uit protest publiekelijk afstand van zowel zijn rang als de handvol onderscheidingen die hij van president Tudjman heeft gekregen voor zijn prestaties in de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog. Een hoogleraar sprak van “een zwarte dag voor de Kroatische democratie”, een prominente presentator van de door het bewind gecontroleerde televisie noemde de sluiting van Radio 101 “catastrofaal” en ook journalisten van regimegetrouwe bladen als Vjesnik en het staatspersbureau HINA protesteerden tegen de sluiting.

De Amerikaanse ambassadeur in Zagreb, Peter Galbraith, liet gisteren weten dat zijn regering de sluiting van Radio 101 beschouwt als “een veelzeggende tegenvaller voor de democratie en de vrijheid van meningsuiting in Kroatië”. Hij drong erop aan Radio 101 alsnog een frequentie toe te wijzen. Volgens de ambassadeur is bij het bewind van Tudjman al herhaaldelijk “op het hoogste niveau” geprotesteerd tegen de beperkingen van de persvrijheid. (Reuter, AP, AFP)