Kinderpagina

Webman

Webman sjeest, webman zapt, webman surft urenlang over het web. Hij vangt brieven uit de lucht. Zijn lange tochten zijn vreselijk spannend en soms erg gevaarlijk. Gelukkig is hij niet alleen: zijn beste vriend Muis is altijd bij hem. Als Webman even wil uitrusten, propt hij gewoon twee brieven in zijn oren. En als het buiten koud wordt, slaapt hij onder een bundeltje liefdesbrieven, want die zijn lekker warm. Wil je Webman schrijven? Het mag over alles en nog wat gaan: steengoeie boeken, spannende sporten, vervelende tantes, akelige opa's, een vervelende juffrouw op school of je lievelingsdier. Hoewel er natuurlijk geen enkel dier zo slim en lief is als Muis! De mooiste brieven worden geplaatst in de BOEKIEBOEKIE-krant. Het adres is: Webman/BOEKIEBOEKIE, Postbus 26072, 3002 EB Rotterdam.

Annie M.G. Schmidt Huis

Spelen op het binnenplein, zwerven door het Huis en door de kijkgaten gluren hoe het decor in de theaterzaal wordt opgebouwd. Je eigen film monteren, praten met kunstenaars in de expositieruimte. Dan is het alweer tijd voor de film of vind je het soms leuker om tv-opnamen bij te wonen. Even lekker uitpuffen in de mediatheek, een bandje draaien of misschien wordt er wel voorgelezen. Kom op de video met Pluk van de Petteflet of Abeltje. En als je dorst krijgt is er limonade, cola en ijs in het Kindercafé. Een droomhuis? Nee hoor eind volgend jaar moet het klaar zijn: het Annie M.G. Schmidt Huis in Utrecht. Het is bestemd voor kinderen van 4 en 15 jaar. Maar voor het bouwen van het huis is veel geld nodig en daarom is er een speciale aandelenactie voor scholen op touw gezet. Volgende week krijgen alle basisscholen in Nederland informatie over hoe ze een aandeel voor het kunsthuis voor kinderen kunnen kopen. En als je met je school deelneemt dan mag jouw school een kind aanwijzen voor het Kinderparlement. Dit Parlement kiest elk jaar een Kinderraad die bijvoorbeeld met de architect praat over de inrichting van het Huis en over wat er in het kindercafé wordt gegeten of gedronken. Scholen die deelnemen kunnen gratis meedoen met de programma's in het huis. Voor meer informatie: Podium, Postbus 1590, 3500 BN Utrecht. Tel 030-2393286.

Sporenspreekuur

Wanneer je door het bos wandelt, kan je als je goed tussen de bladeren snuffelt allerlei bijzondere dingen vinden: botjes, stenen, schedeltjes, braakballen, keutels, veren, etc. Is dat grijze bolletje met haartjes nu een braakbal van een torenvalk of is het de keutel van een vos? Is dat botje van een vogel of van een konijn? Op het Sporenspreekuur, woensdagmiddag 27 november van 14 tot 16u kan je met je natuurvondsten naar bezoekerscentrum Dwingelderveld van de Vereniging Natuurmonumenten, Benderse 22, Ruinen. Daar is een microscoop en liggen ook sporenboeken, pincetten en loupen. En kom je er niet uit dan zijn er deskundige mensen om je te helpen en wordt je ook verteld hoe je een natuurverzameling kan aanleggen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, de toegang is gratis, aanmelden vooraf is niet nodig. Inl 0522-472951.

Huizen bouwen

Hoe maak je een huis? De leerlingen van basisschool 'De Masten' in Rosmalen weten er alles van. Wekenlang hebben ze huizen getekend en geschilderd. Daarna hebben ze een architect, aannemer en nog veel meer mensen, die bij het bouwen van een huis zijn betrokken, op school uitgenodigd om er alles over te vertellen. En natuurlijk zijn de leerlingen ook op een bouwplaats gaan kijken en hebben ze zelfs metselles gehad. Al die kennis en ervaring stoppen ze nu in hun droomhuis. Nadat ze in kleine groepjes op echt millimeterpapier een bouwtekening hadden gemaakt, mochten ze op de Technische Universiteit Eindhoven een maquette maken (een soort Madurodamhuis). En op de computer kon je door virtual reality ook zien hoe de meubels er in staan en hoe mooi de tuin geworden is. De zeventig tekeningen, aangevuld met tekeningen van peuterspeelzaal 'De Zandrakkertjes' zijn t/m 10 januari te zien in het nieuwe ING-kantoor. Dorpsstraat 62, Rosmalen. Tussen de huis-tekeningen hangen ook nog tekeningen (kopieën) van bouwwerken die Italiaanse en Franse kinderen zo'n honderd jaar geleden hebben gemaakt.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker