Jeltsin voelt zich 'strijdlustig'

MOSKOU, 21 NOV. De Russen hebben gisteren voor het eerst sinds zijn hartoperatie president Boris Jeltsin op de televisie te zien gekregen. De president zei zich “strijdlustig” te voelen.

Volgens zijn artsen gaat Jeltsin vandaag of morgen van het ziekenhuis naar het sanatorium van Barvicha en zal hij rond kerst weer in zijn bureau in het Kremlin aan het werk kunnen gaan.

De televisie toonde Jeltsin, die ruim twee weken geleden werd geopereerd, wandelend aan de arm van zijn kleindochter. Hij zag er sterk vermagerd uit en liep langzaam en wat stijfjes, maar hij zei zich “in het algemeen gesproken en vergeleken met de eerste dagen na de operatie” goed te voelen. Tijdens een kort vraaggesprek stond de president slechts een keer kort stil bij de politieke ontwikkelingen. Hij herinnerde aan het gesprek van dinsdag met premier Tsjernomyrdin, het eerste reguliere wekelijkse onderhoud met de premier. Daarbij had hij gezegd dat “iedereen” in de leiding binnenkort verantwoording moet afleggen over wat hij gedaan had in de periode waarin Jeltsin ziek was, en over wat hij voorstelt te gaan doen.

Aangenomen wordt dat hij doelt op de strijd om invloed die ontbrandde in de fase waarin nog onduidelijk was hoe Jeltsins operatie zou verlopen en hoe snel hij zich zou herstellen. De chef van Jeltsins staf, Anatoli Tsjoebais, is ervan beschuldigd de grenzen van zijn bevoegdheden te hebben overschreden.

In een vraaggesprek met het blad Izvestija heeft Jeltsins vrouw Naina toegegeven dat hun dochter Tatjana een belangrijke rol speelt als onofficieel adviseur van de president. Ze sprak tegen dat zij zeggenschap heeft over benoemingen of decreten, maar ze erkende dat zij haar vader terzijde staat. “Ik zou willen dat ze Boris Nikolajevitsj helpt zolang hij werkt. Ze zal hem nooit bedriegen en hem altijd vertellen wat anderen hem niet vertellen.” Tatjana is ervan beschuldigd met Tsjoebais - met wie ze volgens sommigen een relatie heeft - achter de schermen goeddeels de gang van zaken in Jeltsins omgeving te bepalen. (Reuter, AP)