Japanse regering legt Hanwa bank stil om slechte leningen

TOKIO, 21 NOV. De Japanse autoriteiten hebben vandaag de activiteiten van de regionale Hanwa Bank stopgezet, omdat de bank door oninbare leningen op het punt van bankroet staat. De autoriteiten vreesden een run op de bank bij het bekend worden van de halfjaarcijfers morgen. De tegoeden van spaarders zijn door de overheid gedekt.

De Hanwa Bank is de derde regionale bank die in de afgelopen twee jaar ten onder gaat aan oninbare leningen. De bank was actief in de regio Osaka-Wakayama en is een van de 65 regionale banken, de zogenaamde 'banken van de tweede rang' na de twintig grote landelijke banken.

Volgens het ministerie van Financiën bedroegen de slechte leningen van de Hanwa Bank 190 miljard yen (2,8 miljard gulden), ruim 40 procent van het totaal aan uitstaande leningen, waarvan 40 miljard (600 miljoen gulden) als oninbaar te boek staat.

De oninbare leningen zijn het gevolg van het uiteenspatten van de 'luchtbel', de speculatiegolf in onroerend goed en aandelen, begin jaren negentig. De problemen van de Hanwa Bank verergerden nadat de vice-president van de bank, verantwoordelijk voor de inning van deze leningen, in 1993 voor zijn huis werd vermoord en klanten vervolgens hun tegoeden bij de bank begonnen weg te halen. De moord is nimmer opgelost. Problemen rond de inning van leningen in de onroerend goed sector worden deels geweten aan de sterke aanwezigheid van de onderwereld, de yakuza, in deze sector.

Gouverneur Yasuo Matsushita van de centrale bank zei vandaag dat “de Japanse Bank meent dat prompte maatregelen zullen leiden tot een vlotte heropleving van het Japanse financiële systeem”.

Analisten verwelkomden dan ook de sluiting van de bank als een positieve stap van de overheid in de oplossing van het slechte leningen probleem. De beurs van Tokio reageerde dan ook niet merkbaar op het nieuws.

Vooral buitenlandse critici hebben de Japanse autoriteiten lange tijd verweten de problemen in de financiële sector te bagatelliseren en een oplossing uit de weg te gaan. De Japanse overheid heeft lang op het standpunt gestaan dat financiële instellingen niet failliet dienen te gaan.

    • Hans van der Lugt