ING verhoogt verwachting voor winst '96

ROTTERDAM, 21 NOV. Bank en verzekeraar ING verhoogt zijn winstverwachting voor dit jaar nadat het concern in het afgelopen derde kwartaal een aanhoudend krachtige winstgroei heeft laten zien. De netto winst is in de eerste negen maanden met 24 procent gestegen tot 2,34 miljard gulden.

Dit heeft ING vanochtend bekend gemaakt. Zowel in het bankbedrijf als bij de verzekeringen boekte ING naar eigen zeggen een sterke groei. Mede door de invoering van de 36-urige werkweek in het bankbedrijf is de werkgelegenheid bij ING in het tweede achtereenvolgende kwartaal gestegen. Per saldo nam het gemiddeld aantal medewerkers in Nederland met 673 toe tot 29.190. In het buitenland was door groei en overnames sprake van een stijging met ruim 2.600 mensen tot 25.310.

ING verwachtte eind augustus, bij de publicatie van de halfjaarcijfers, dit jaar een stijging van de winst per aandeel. Deze prognose is nu verhoogd tot een “duidelijke stijging”.

De winst per aandeel, het cijfer waarop de beleggers alle aandacht richten, is in de eerste negen maanden met 17,5 procent gegroeid naar 3,23 gulden. Dat de netto winst per aandeel minder snel is gestegen dan de totale winst hangt samen met de uitbreiding van het aantal aandelen door uitkering van dividend in aandelen en uitoefening van aandelenopties. De winst per aandeel was in de vergelijkbare eerste negen maanden van vorig jaar 2,75 gulden.

De Amsterdamse beurs reageerde vanmiddag na de publicatie van de resultaten negatief. De koers stond begin van de middag op 58,30 gulden, een verlies van zeven dubbeltjes ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

De winst voor belastingen is in het verzekeringsbedrijf in de eerste negen maanden met 16 procent gestegen tot 1,72 miljard gulden. In het doorgaans stabiele levensverzekeringsbedrijf verdiende ING bijna 15 procent meer (845 miljoen gulden voor belasting), terwijl de winst voor belastingen in het schadeverzekeringsbedrijf, dat meer pieken en dalen kent, ruim 16 procent steeg tot 279 miljoen gulden. Bij de autoverzekeringen liet het resultaat bijna een verdrievoudiging zien tot 103 miljoen gulden.

In het bankbedrijf zorgden de opbrengsten van de handel voor eigen rekening op financiële markten voor een bijna 27 procent hogere winst voor belastingen van 1,62 miljard gulden. De winst op eigen effectenhandel zorgde voor een ruime verdubbeling van de winst (van 267 miljoen gulden naar 725 miljoen gulden), maar in de valutahandel zakten de inkomsten scherp in: met 71 miljoen gulden naar 100 miljoen gulden.

Mede door de aanhoudende koerswinsten op de internationale effectenbeurzen, waar ING een grote belegger is, nam het eigen vermogen dit jaar met 7 miljard gulden toe tot 30,7 miljard gulden per eind september.