IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam 1996)

De negende editie van IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) omvat meer dan 200 films en videoprogramma's. In totaal 25 films nemen deel aan de competitie voor de Joris Ivens Award, die dit jaar is opgetrokken van 10.000 naar 25.000 gulden.

Nieuw dit jaar is het archiefprogramma. Onder redactie van het Nederlands Film Museum in Amsterdam presenteert een keur van filmarchivarissen (Burkina Fasso, Israel, Zuid-Afrika, Mexico enz.) een keur uit hun verzameling. Naast de Joris Ivens Award is er voor het eerst de FIPRESCI-prijs, toegekend door de internationale filmpers. De Publieksprijs is dit jaar opgetrokken naar 10.000 gulden. Na elke voorstelling wordt aan de toeschouwers een stembiljet uitgereikt. Voor de video's is er de Zilveren Wolf van de NPS. De video's zullen, door middel van zogeheten videobeam, op een projectiescherm te volgen zijn. Nieuw dit jaar zijn een programma van debuutfilms en 'Platform', voor films uit Derde-Wereldlanden. In Highlights of the Lowlands wordt het beste uit de Nederlandse documentaire produktie van het afgelopen jaar voorgesteld. Reflecting Images behelst waardevolle documentaires die niet tot de competitie zijn toegelaten. De samensteller van de Top-10 is dit jaar de Nederlander Jan Vrijman (pagina 2). Het landenthema is gewijd aan Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland. Global Motion II behelst films over migratie. De filmvertoningen worden omlijst door een groot aantal talk-shows en debatten. In de NRC-Handelsblad-Salon in theater De Balie hebben dagelijks twee talkshows plaats. In Het Gesprek van de dag, dagelijks om 16 uur, worden regisseurs voorgesteld aan het publiek en bestaat mogelijkheid tot vragen stellen en discussie. Om 23 uur is er een tweede Gesprek van de dag, met thema's en individuele regisseurs. Gespreksleiders zijn Hans Beerekamp en Raymond van den Boogaard, redacteuren van deze krant.